logo Silvarium tisk

DOPISY REDAKCI

Ad LN 13. 8.: Šance na Šumavě byla, prohráli jsme ji Pan Holub ve svém článku napsal mimo jiné jednu velmi důležitou větu: „Ekologický experiment ztratil opodstatnění, protože se stal experimentem ideologickým.” Nezasahování proti kůrovci je v podstatě také zásahem do vývoje lesů v krajině, kterou vytvořil člověk. A přírodě je jedno, jaké ekosystémy vzniknou v krajině – ať už samovolným vývojem, nebo cílevědomou péčí člověka. Přírodě je opravdu jedno, jestli na Šumavě budou rozsáhlé porosty suchých smrků, nebo živé lesy, které člověk chrání před poškozením. To člověk – jeden z mnoha biologických druhů na této planetě – by si měl uvědomit, v jakém stavu by měl udržovat své životní prostředí, tedy krajinu, aby v ní mohl dlouhodobě žít.

Na letošní valné hromadě České lesnické společnosti prohlásil náměstek ministra životního prostředí Tesař, že „jedinou chybou, která se stala při vyhlašování Národního parku Šumava, bylo to, že nikdo obyvatelům nevysvětlil, že v následujícím období budou šumavské lesy vypadat hnusně”. V současné době se „potichu” připravuje vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Vysvětlil už někdo místním obyvatelům, že křivoklátské lesy budou při bezzásahovosti „vypadat hnusně”?

 

Petr Navrátil, lesník, Jablonec nad Nisou

Diskuse na serveru Silvarium.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Naši partneři

Lesy ČR VLS UHUL ČLS LOS DYAS.EU PEFC LESmedium.SK Lesnicko-dřevařská komora ČR Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Agrární komora ČR Projekt LARIXUTOR

Naše další weby

Sociální sítě