Bohumil KLEPETKO, moderátor
Vlastníci honiteb během koronavirové krize přišli o obvyklé pravidelné prodeje zvěřiny ve velkém, do restaurací a do ciziny. A s poklesem zájmu se potýkají ještě i teď. Veterinární správa proto nově povolila prodej srnčího, dančího a kančího masa i maloodběratelům, prostě lidem, kteří mají zájem. Zvěřinu je tak teď možné si koupit přímo z honiteb a v lesních závodech. Celkem na 65 místech státních lesů, například v městských Lesích na Rokycansku.

Stanislav SUDA, ředitel, Lesy města Rokycan
Kvůli koruně plně ustal prodej zvěřiny do výkupu a předpisy umožnili prodej zvěřiny individuálně.

Pavlína POLATOVÁ, redaktorka
Antonín Mužík z Rokycan si teď pravidelně kupuje hlavně srnčí.

Antonín MUŽÍK, zákazník
Pro zvěřinu si teďka jezdím tak jednou měsíčně a jsem rád, že ta možnost tady je.

Pavlína POLATOVÁ, redaktorka
Zájemci o zvěřinu si mohou objednat, o jaký druh by měli zájem, a počkají až myslivci zvěř uloví. Zvěřina se pak uskladní v chladícím boxu.

Stanislav SUDA, ředitel, Lesy města Rokycan
Zvěř se prodává bez hlavy a bez běhu a ke každému kusu prodané zvěře musí být list o původu zvěře a /nesrozumitelné/.

Iva KŘÍŽKOVÁ, veterinární inspektorka, Vojenské lesy a statky ČR
U černé zvěře je nezbytné odebrat vzorky na vyšetření na svalovce.

Pavlína POLATOVÁ, redaktorka
Zájem o zvěřinu ze strany maloodběratelů je obrovský. Tady v Mirošově nestíhají uspokojit všechny zákazníky. Největší zájem je o černou zvěř.

Jan SOTONA, mluvčí Vojenských lesů a statků ČR
Nejdražší je víceméně na Liberecku tady srnčí, které se pohybuje přes 100 Kč. Jelen sika na Karlovarsku kolem 75 Kč.

Pavlína POLATOVÁ, redaktorka
Zvěř je v poslední době přemnožená. Zhruba sedmisethlavé stádo jelenů sika se v lednu prohánělo loukami na severním Plzeňsku.

mluvčí
Se rozběhne první a už běží.

Pavlína POLATOVÁ, redaktorka
Hlavně srny končí často pod koly automobilů.

Martin ŠANDA, vedoucí pilyLesy města Rokycany
Pokud někdo srazí zvěř, musí kontaktovat Policii České republiky. Pokud by to neučinil, dopouští se pytláctví.

Pavlína POLATOVÁ, redaktorka
Konzumací například sraženého divočáka nakaženého svalovcem si navíc mohou lidé přivodit velké zdravotní komplikace.

Iva KŘÍŽKOVÁ, veterinární inspektorka, Vojenské lesy a statky ČR
V některých případech může končit i smrtí.

Pavlína POLATOVÁ, redaktorka
Výhodou masa koupeného přímo v lesních závodech je to, že je čerstvé a vyšetřené veterinářem. Spotřebitel si ale zvěřinu musí sám stáhnout a zpracovat. Jana Šrámková a Pavlína Polatová, Česká televize.