Vytisknout stránku

ČR vyhrála arbitráž ohledně CE Wood

Česká republika vyhrála arbitráž o necelé čtyři miliardy korun s německou společností InterTrade Holding. Ta obvinila ČR, respektive ministerstvo zemědělství a Lesy ČR, že účelově prostřednictvím údajně zmanipulovaných tendrů zmařily investici, kterou představovala společnost CE Wood.

CE Wood byla od roku 2000 až do roku 2005 největší tuzemská společnost, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva. Představovala hlavního smluvního partnera Lesů ČR. Kontrakty společnost ovšem nikdy neprošly veřejným výběrovým řízením, které Lesy ČR ovšem v roce 2005 zavedly. Tím CE Wood ztratil dominantní postavení na tuzemském trhu, uvedlo MF.

"Jsem rád, že můžeme oznámit pokračování v úspěšné sérii arbitráží, a že již dávno neplatí výtka, že stát neumí úspěšně vést své mezinárodní spory," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Podle úřadu je to již desátá výhra v mezinárodní arbitráži od roku 2007. Tribunál podle MF jasně konstatoval, že obchodní jednání Lesů ČR není přičitatelné České republice a tento právní názor v konečném důsledku dává silnou pozici České republice i v obdobných sporech, které jsou proti ni připravovány. Jde například o spor s WIC, která požaduje 12 miliardy korun za zmařenou investici týkající se IT zakázek pro státní podnik Lesy ČR.
Výroční zpráva české kontrarozvědky za rok 2010 uvedla, že v souvislosti se sporem mezi státní firmou Lesy ČR a soukromou společností CE WOOD byla zaznamenána příprava na vytunelování státního podniku. Peníze z Lesů ČR měly být podle BIS vyvedeny do "netransparentních zahraničních společností", to se však nakonec nestalo.

Podle ČTK, red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)