Vytisknout stránku

Těžba dřeva v Česku loni klesla o 8 %

V českých lesích bylo loni vytěženo 15,38 milionu m3 dřeva, meziročně o osm procent méně, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Klesala především nahodilá těžba, zahrnující odstraňování polomů či likvidaci stromů napadených škůdci. Naopak plánovaná těžba vzrostla.

"Celkovou výši těžby dřeva a následných dodávek surového dříví ovlivňuje poptávka a nabídka na trhu s touto komoditou," uvedl k výsledkům mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček. "Uvedená meziroční změna celkové výše těžeb není v kontextu posledního desetiletí ničím mimořádným a jedná se pouze o výkyv, v minulosti byly tyto výkyvy i vyšší než letos," dodal.

Nahodilá těžba se meziročně snížila zhruba o 40 % na 3,8 milionu m3. Plánovaně bylo vytěženo 11,56 milionu m3 dřeva, což bylo o 1,4 milionu více než v roce 2010.

Takřka 87 % vytěženého dřeva pocházelo z jehličnatých stromů, mezi nimiž převažoval smrk, jehož těžba dosáhla 10,8 milionu m3. Z listnatých stromů se loni nejvíce kácel buk (1 milion m3). Nejvíce dřeva (2,2 milionu m3) bylo loni vytěženo v Jihočeském kraji, na dalších místech se umístily Plzeňský a Středočeský kraj.

CSU Zdroj: ČSÚ


Uměle vysazeno bylo loni celkem 21 755 hektarů lesů, zhruba o 100 hektarů méně než v roce 2010. Při zalesňování bylo použito 127,2 milionu sazenic.

Celková plocha tuzemských lesů se loni mírně rozšířila na 2,66 milionu hektarů, škody spáchané na lesních porostech zvěří meziročně klesly o necelý jeden milion Kč na 26,7 milionu korun.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)