Vytisknout stránku

Správci státní půdy by neměli mít nárok na náhrady

Správci půdy ve vlastnictví státu nemají mít v budoucnu podle novely připravené skupinou poslanců nárok na náhrady za ztížené zemědělské nebo lesní hospodaření podle zákona o ochraně přírody a krajiny.

Autoři návrhu argumentují rozhodnutím Městského soudu v Praze, který loni nepřiznal nárok státnímu podniku s odůvodněním, že sice hospodaří s určeným majetkem jako vlastník, protože vykonává práva i povinnosti vlastníka, ale vlastníkem ani nájemcem není.
Jen Agentura ochrany přírody a krajiny spravující chráněná území žádala v uplynulých letech o náhrady ve výši desítek milionů korun, uvádí návrh. Změna podle materiálu, pod kterým jsou podepsáni Bořivoj Šarapatka (TOP 09), Milan Šťovíček (VV) a Tomáš Úlehla (ODS), má být přijata ve prospěch žadatelů z řad obcí, krajů a soukromníků.
V souvislosti s rozhodnutím soudu očekávají, že nižší počet žádostí předloží už za loňský rok podnik Lesy ČR.
"Finanční náhradu za ztížené zemědělské nebo lesní hospodaření podle návrhu nebude možné požadovat za újmu za ztížení zemědělského nebo lesního hospodaření na pozemcích, které jsou ve státním vlastnictví, na kterých stát sám deklaroval veřejný zájem na ochraně přírody," uvádějí autoři návrhu.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)