Vytisknout stránku

Transformace Lesů ČR na a.s. se odkládá

Plánovaná transformace státního podniku Lesy České republiky (LČR) na akciovou společnost se zatím odkládá. Připravuje se však novela zákona o státním podniku, která má umožnit, aby stát mohl od příštího roku čerpat z LČR peníze. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo zemědělství.

Ministr Petr Bendl přitom ještě loni v listopadu uvedl, že by změnu formy LČR mohl dokončit do konce letošního roku.
Podnik má k dispozici asi 13 miliard korun, jen za loňský rok vykázal hrubý zisk 5,3 miliardy korun. Stát ale nemůže tyto peníze využívat. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) navíc nedávno kritizoval způsob, jakým LČR s volnými finančními prostředky nakládají.
"Vzhledem k rozsáhlosti restrukturalizace resortu se ministerstvo zemědělství (MZe) maximálně věnuje již probíhajícím transformacím, téma transformace státních podniků na akciové společnosti zatím není na pořadu dne," řekl mluvčí ministerstva Jan Žáček.
Ministerstvo financí (MF), které nedávno materiál vznikající na MZe připomínkovalo, potvrdilo, že pokud by chtěl stát skutečně peníze ze státního podniku od příštího roku využívat, je nutná změna zákona. "Současná úprava zákonný důvod k převodu prostředků do státního rozpočtu nezná," uvedl dnes mluvčí MF Ondřej Jakob.
Koaliční strany se v rámci balíčku úsporných opatření pro roky 2013 až 2015 dohodly na tom, aby státní podnik LČR odváděl do státního rozpočtu každoročně čtyři miliardy korun. MZe má proto zabezpečit převod peněz již od příštího roku.
Převod Lesů ČR na akciovou společnost prosazoval již Bendlův předchůdce v čele MZe Ivan Fuksa. Zdůvodňoval jej zejména tím, že pak podnik bude moci formou dividend přispívat do státního rozpočtu.
red.
Líbil se vám článek?
(0 hlasů)