Vytisknout stránku

Sněmovna přerušila debatu o zákonu o šumavském parku

Sněmovna přerušila debatu o návrhu zákona o Národním parku Šumava, který už loni v srpnu předložil Plzeňský kraj. Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) by předloha neměla být schválena. Ministr hodlá spolu s dalšími poslanci předložit v létě vlastní návrh, o jehož podobě se na ministerstvu vedly debaty řadu měsíců.

"Návrh, který předložím, je maximum možného kompromisu. Je to návrh, který dává Šumavě budoucnost," uvedl před poslanci Chalupa. Zdůraznil, že Šumava zákon potřebuje do nejrychleji a nejde jen o kůrovce. "Nejčastější výtka je, že nejsou stanovena jasná pravidla. Jednou se zasahuje a podruhé ne," dodal Chalupa.

Ochrana před kůrovcem je podle autorů hlavním cílem krajského návrhu. Ekologičtí aktivisté ale tvrdí, že zákon by národní park prakticky zrušil; otevřel by prý jeho většinu developerům a proměnil ho v komerční lesy.

Předloha navrhuje scelení prvních bezzásahových zón a vytvoření čtvrté zóny na území obcí parku či ustavení neziskové organizace, která se měla starat o hospodaření parku. V prvních zónách měl platit režim podle zákona o ochraně přírody, tedy primárně bezzásahový. Naopak v druhých a třetích zónách měl v boji proti škůdcům platit režim podle lesního zákona - tedy kácení napadeného dřeva. Zákon měl také dovolit, aby turisté mohli běžně využívat i dosud zakázané cesty v první zóně parku.

Poslanecký návrh určí podle Chalupy mimo jiné větší rozlohu prvních zón než krajský návrh, menší naopak bude přechodové pásmo. Neoddělí správu parku od správu krajinné oblasti, jak navrhl region.

Projednáváním zákona o Šumavě dnešní jednací den sněmovny skončil. Na plánovanou debatu o předlohách Ústeckého kraje, kterými loni v září reagoval na sociální napětí ve Šluknovském výběžku, se už nedostalo.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)