Vytisknout stránku

Na požářišti u Bzence se už připravuje nová výsadba

Vedení Lesů ČR odhaduje, že požár u Bzence poškodil 30 000 m3 dřeva, zasáhl asi 165 hektarů. Škoda se odhaduje na 27 milionů korun. Porost bude obnoven do dvou let. Pokud se potvrdí, že na 90 % porostu postiženého požárem stromy nepřežijí, bude nutné vysázet 1,5 milionu sazenic dřevin.

Požár zasáhl vyprahlou oblast nazývanou Moravská Sahara. Je tvořena písečnými dunami. V 19. století ji dokonce postihovaly písečné bouře. Oblast byla málo osázená. Většina stromů byly původně duby, ale postupně je nahradily borovice.
Stromy, které při požáru neshořely, patrně odumřou. Bude je nutné pokácet a odstranit. Pak začne výsadba. Její hlavní část se uskuteční na jaře 2013. Požár dal šanci zamyslet se nad tím, jak by vlastně měla tato oblast v budoucnu vypadat, řekl k výsadbě Karel Kříž z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP). Podle něj lesníci nesmí opakovat chyby minulosti. O tom, jaké stromy vysadí a v jakém režimu, se bude teprve jednat. Ekologové ale navrhují vrátit do krajiny duby, což sníží riziko požárů.
Dalším protipožárním opatřením by bylo vytvoření pásů v lese bez porostu. Byl by v nich pouze písek. Část krajiny by měla být ponechána, aby se zregenerovala sama. "Nejhorší možnou variantou je neustálá obnova současných souvislých borů," dodal Kříž.
Požár u Bzence se stal největším neštěstím svého druhu v republice za posledních 15 let. Zasahovalo při něm 1500 hasičů z 204 jednotek, tři vrtulníky a také tři hasičská letadla. Po příčině neštěstí pátrají policisté. Zatím podle nich nelze vyloučit, že porost byl zapálen úmyslně či v nedbalosti.

red.
Líbil se vám článek?
(0 hlasů)