Vytisknout stránku

Na Ztraceném se bude znovu kácet, ekologové chystají blokádu

Aktualizováno. Správa NP a CHKO Šumava připustila, že i letos bude muset kvůli zamezení šíření kůrovce do lesů kácet některé napadené stromy v lokalitě Na Ztraceném u Modravy. Zatím ale není jasné, kolik stromů by mělo pod pilami padnout. Ekologičtí aktivisté oznámili, že mají v lesích hlídky a jsou v případě kácení připraveni opět místo blokovat.

"Je jasné, že všechny stromy nemůžeme odkorňovat na stojato. Určitě část lokality Na Ztraceném budeme asanovat klasickou metodou, tedy kácením. Jaký to ale bude poměr - kolik stromů se bude muset pokácet a kolik odkornit na stojato, není v tuto chvíli jasné," uvedl mluvčí správy parku Pavel Pechoušek.
Správci parku nyní vedou jednání, z nichž by měl vzejít postup a rozsah kácení stromů. Jan Stráský, ředitel Správy CHKO a NP Šumava řekl, že v lokalitě je aktuálně označeno 1500 napadených stromů. "V tomto okamžiku používáme všechny možné síly a uvolňujeme další, abychom mohli loupat nastojato. To, co se stává předmětem diskuse, je rozsah jiného asanačního zásahu, tedy kácení," uvedl. I když déšť teď na Šumavě vylétávání kůrovce trochu zbrzdil, správa parku nemá podle něj na řešení moc času. Stráský nechtěl odhadovat, kolik dalších zatím zdravých stromů by škůdce napadl, kdyby se zásah zpozdil.
Park začal s loupáním kůry ze stojících stromů, což je sice šetrnější, ale také výrazně dražší a pomalejší metoda než kácení. Podle Pechouška v současném teplém období bude kůrovec vylétávat dál a napadat další stromy. Může to být otázka příštích dní. Tři party dřevorubců zatím zbavily kůry asi stovku stromů. Vedení parku nyní také podle ředitele začalo napadené stromy značit a rozdělovat "... na ty, u kterých máme důvod přistoupit na společnou filozofii a loupat je, a na ty stromy, které my máme důvod, a chceme to zdůvodnit, že se bude kácet," dodal Stráský.
I když aktivisté nesouhlasí se zásahy na lokalitě, odkorňování stojících stromů jsou ochotni tolerovat. "Pro nás je naprosto nepřípustné, aby v cenných místech, které byly už dávno vyhlášeny za bezzásahové, probíhala výroba holin a devastace lesní půdy," řekl mluvčí loňské blokády Vratislav Vozník. To jsou také podmínky, které aktivisté parku předložili a správci parku by se k nim měli vyjádřit. "Kompromis ze strany aktivistů spočívá v tom, v čem spočíval v loňském roce. My souhlasíme s tím, aby se v lokalitě loupalo nastojato, ale kácení stromů poté, co se tam dělo loni a půda byla poškozena, je pro nás prostě nepřijatelné," uvedl Vozník.
Dřevorubci loni Na Ztraceném za tři týdny asanovali přes 5000 stromů z celkových 130 000, které v lokalitě rostou. Zhruba 4200 stromů pokáceli a odkornili, z dalších 1300 stojících smrků kůru oloupali bez kácení.

EU se vložila do sporu o kácení Na Ztraceném

Do sporu o kácení kůrovcem napadených stromů v lokalitě Na Ztraceném u Modravy se vložila Evropská unie (EU). Komisař EU pro životní prostředí Janez Potočnik je znepokojen nad tím, co se na Šumavě pod současným vedením národního parku děje, a oficiálně požádal o nápravu. Vyplývá to z dopisu, který Potočnik 14. června poslal českému ministrovi životního prostředí Tomáši Chalupovi. Uvedly to Lidové noviny.

"Evropská komise obdržela znepokojující důkazy o tom, že opatření přijatá z fytosanitárních důvodů minulý rok významně zasáhla chráněné druhy, které na místě žijí, zvláště tetřeva hlušce, a způsobila podstatný úpadek smrkového lesního biotopu," stojí mimo jiné v dopisu.

"Naléhavě vás tedy žádám, abyste zastavil velkoplošné kácení v národním parku Šumava," napsal eurokomisař Chalupovi. Podle svých slov nemůže Potočnik vyloučit, že navrhne Evropské komisi, aby vůči ČR přijala právní opatření kvůli porušení směrnic. Ministerstvo životního prostředí dopis ještě neobdrželo, proto se k němu nemůže vyjádřit, řekl deníku mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.


red.
Líbil se vám článek?
(0 hlasů)