Vytisknout stránku

Historie a současnost šlechtických lesních majetků

Vydavatelství Lesnická práce představuje publikaci autorů Petry Kulhanové, Gabriely Pavloňové a Karla Vančury, která přináší soubor rozhovorů se zástupci šlechtických rodů a lesních hospodářů konkrétních majetků. Ty vycházely v Lesnické práci v letech 2010-2011 v rámci seriálu „Historie a současnost šlechtických lesních majetků“.

V uvedeném období se uskutečnilo celkem 16 rozhovorů, jeden nebyl na přání do publikace zařazen. Rozhovory vycházejí ve stejné podobě jako v časopise, včetně úvodního článku, řazeny jsou ale abecedně, tedy ne podle data vniku.

Ambicí rozhovorů nebylo, a ani nemohlo být podrobné mapování osudů jednotlivých šlechtických rodů, ale spíše krátký exkurz do současnosti na jednotlivé majetky, a jejich hospodaření po té, co byly po revoluci jednotlivým rodům vráceny. Přes rozdílnost velikosti majetků, přírodních poměrů či počátečních podmínek podnikání lze vypozorovat mnoho shodných znaků. Jeden z nich – úcta k rodu a rodovému majetku jsou patrné na první pohled. Nutno podotknout, že se nám z různých důvodů nepodařilo realizovat rozhovory se všemi významnými šlechtickými rody, které hospodaří na navráceném lesním majetku, a v tomto ohledu je nutné i tuto publikaci přijmout.


Rozhovory se zástupci šlechtických rodů:

– Bartoňů-Dobenínů
– Belcredi
– Colloredo-Mannsfeldů (Zbiroh)
– Colloredo-Mansfeldů (Opočno)
Czerninů (Dymokury)
Czerninů (Hlušice)
– Kinský dal Borgo
Kinský (Ždár nad Sázavou)
Kinský (Kostelec nad Orlicí)
– Lobkowiczů
– Parishů
– Schwarzenbergů (Orlík nad Vltavou)
– Schwarzenbergů (Nový Dvůr)
– Sternbergů
– Šimonků


Prodejní cena: 150 Kč

Publikaci lze objednat v e-shopu vydavatelství a nakladatelství Lesnická práce.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)