Vytisknout stránku

Církev a obce můžou lesy spravovat lépe než stát

Interview týdeníku Ekonom s Karlem Schwarzenbergem se v rámci série rozhovorů se všemi prezidentskými kandidáty dotkl i tématu lesnictví. Města a kláštery dokážou majetek spravovat lépe než stát, tvrdí v něm předseda TOP09.

Karel Schwarzenberg je vystudovaný lesník a šlechtic, jehož orlické panství zahrnuje i tisíce hektarů lesních pozemků. K. Schwarzenberg se domnívá, že Lesy ČR, s. p., by se o své porosty mohly starat daleko lépe. Porosty spravované Vojenskými lesy a statky jsou podle něj v daleko lepším stavu. "Máte-li čas, jeďte se někdy podívat na západ od Prahy, do vojenského újezdu v Brdech a potom popojeďte pár kilometrů dál, do oblasti kolem Rožmitálu pod Třemšínem, kde jsou státní lesy. A porovnejte to. I slepý vidí rozdíl," uvedl v rozhovoru pro Ekonom.


Pokud by měl pravomoc o osudu státních lesů rozhodovat, každopádně by nechtěl zachovat ohromný komplex Lesů ČR, který je podle něj nesmyslně veliký. Za rozumnější by považoval vrátit se k tomu, co se dříve osvědčilo. "I v 19. či 20. století tu existovaly městské a obecní lesy. Někde jsou i nadále. Vím třeba, že královské město Písek se o lesy vždy staralo vzorně. A i naši schwarzenberští lesníci - kteří byli hrozně namyšlení - vždy uznávali, že písecké lesy jsou velmi dobře spravované. To bych si dovedl představit," říká v týdeníku Ekonom K. Schwarzenberg. "Stejně tak věřím, že pokud proběhnou církevní restituce a lesy se vrátí ke klášterům, tak to bude dobře fungovat. Když se podívám do Bavorska a Rakouska, vidím spoustu pozitivních příkladů. Stačí, když vyjedete těsně za hranici, do hornorakouského premonstrátského kláštera Drkolná (Schlägl), uvidíte, jak se tam hezky hospodaří. Stejně třeba do cisterciáckého kláštera Světlá (Zwettl) v Dolním Rakousku," dodává K. Schwarzenberg. Města i kláštery jsou podle něj dlouhodobí vlastníci, kteří se nebudou na lesy dívat jako na krátkodobý byznys.

 

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)