Vytisknout stránku

Bouře v lesích Hradce Králové způsobila škodu 15 mil.

Čtvrteční silná bouře zničila v městských lesích Hradce Králové asi 30 000 metrů krychlových dřeva, což představuje plánovanou těžbu téměř na rok a půl. Obvyklá roční těžba je kolem 21 000 metrů krychlových. Škody lesníci odhadli na více než 15 milionů korun. Likvidace kalamity, jež nemá v městských lesích obdoby, potrvá přes tři měsíce.

Do lesů nadále platí zákaz vstupu. Lesníci budou nejprve s těžkou technikou odstraňovat padlé stromy z cest tak, aby se co nejdříve dostali k nejpostiženějším místům. Nejhorší situace je ve Svinarech v Osadě vycházejícího slunce, kde lesníci evidují zhruba 6000 metrů krychlových popadaných stromů.
Zatím správci lesa odhadují, že návštěvníkům lesa by se cesty mohly otevřít do tří týdnů. "Do porostů bude však nadále vstup zakázán, protože se tam vyskytují stromy či vývraty, které jsou společně se zachycenými ulomenými větvemi pro návštěvníky nebezpečné," uvedl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.
Upozornil, že kalamitu bude likvidovat i pět těžebních strojů, takzvaných harvestorů, které vyžadují pro svou práci větší prostor. Také samosběr dříví je nyní podle lesníků vyloučený a jakýkoliv neoprávněný odvoz dříví z lesa bude posuzován jako krádež. Na vydaný zákaz vstupu do lesa dohlíží městská policie, která je připravena neukázněné návštěvníky lesa trestat, uvedla mluvčí.
Situaci v lesích dnes ráno řešili i městští radní na mimořádném zasedání. "Cílem všech zúčastněných je les v co nejkratší době otevřít zpět veřejnosti. Do té doby je třeba zabránit vstupu nepovolaným a neproškoleným osobám do lesů i za cenu sankcí," uvedl náměstek primátora Martin Soukup.
Městu Hradec Králové patří asi 3600 hektarů lesů a radnice preferuje jejich rekreační funkci. Městské lesy tak zejména dbají na to, aby byly v lesích v pořádku cesty pro cyklisty či bruslaře a v zimě pro běžkaře a budují odpočinková místa s altány a lavičkami. Při tržbách kolem 50 milionů korun podnik vykazuje zisky v řádech statisíců korun.

Také Lesy ČR zaznamenávají škody po rozmarech počasí
Vydatné srážky spojené s bouřkami nejvíce poničily lesní cesty v oblasti Jizerských hor, na Frýdlantsku, v lokalitách kolem Raspenavy a Hejnic v Libereckém kraji. Škody se podle velmi předběžných odhadů budou pohybovat v řádech statisíců korun. Nejvíce je poškozena lesní cesta Riegelweg spojující Hejnice se strmými horskými kopci severních svahů Jizerských hor, kde jsou škody prozatím vyčísleny na zhruba půl milionu korun. Zaměstnanci Lesů ČR již také pracují na odstraňování nejvážnějších poškození: pročišťují příkopy kolem lesních cest a svodnice na lesních cestách, případně nečistotami ucpané propustky pod lesními cestami.
Menší škody Lesy ČR registrují také na drobných vodních tocích, které mají ve své správě. Jde opět o oblast Frýdlantska v Libereckém kraji, kde došlo k menšímu poškození především na rozestavěných stavbách, jejichž cílem je eliminace škod po povodních v roce 2010. Předběžné odhady škod se pohybují v řádech statisíců.
Silný vítr povalil rovněž větší množství stromů v lesnickém revíru Vysoká v okrese Hradec Králové. V místě došlo k poškození přibližně dvou tisíc krychlových metrů dříví.
Pracovníci Lesů ČR jsou ve všech inkriminovaných oblastech přímo v terénu a monitorují aktuální stav.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)