Vytisknout stránku

Lesnicko-dřevařský sektor žádá o pomoc premiéra

Lesnicko-dřevařský sektor prochází patrně nejtěžším obdobím v novodobé historii. Podle představitelů sektoru jsou firmy nuceny snižovat mzdy, propouštět, omezovat činnosti, či s podnikáním skončit. Podnikatelé a zaměstnanci ze současné situace viní Lesy ČR a špatný vývoj v sektoru připisují nezájmu odpovědných ministerstev - MZe a MPO.

Protože odpovědná ministerstva vzniklou situaci dlouhodobě ignorují, obrátilo se Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství, Společenstvo dřevozpracujících podniků, Svaz zaměstnavatelů dřevozpracujícího průmyslu, Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství a Odborový svaz DLV otevřeným dopisem na předsedu vlády ČR Petra Nečase s výzvou k bezodkladnému řešení problémů v lesnicko-dřevařském sektoru.
Krátkodobé příčiny kritické situace jsou podle představitelů sektoru dány zejména podmínkami spolupráce mezi lesnickými firmami a Lesy ČR; dlouhodobé příčiny pramení z absence komplexní státní politiky pro lesnicko-dřevařské odvětví.
Za poslední roky ukončily nebo zásadně omezily svou činnost v oboru desítky subjektů – smluvních partnerů Lesů ČR.
Pokud se tato situace nezmění, hrozí reálné riziko ukončení činnosti dalších společností zaměstnávajících přímo nebo nepřímo tisíce lidí na venkově.

Příčiny kritické situace lesnicko-dřevařského sektoru

- Smlouvy mezi Lesy ČR a lesnickými jsou nevyvážené a k jejich podpisu vedla většinu firem pouze logická existenční obava vyplývající z toho, že Lesy ČR spravují více než polovinu lesů v ČR.
(Lesy ČR mohou požadovat po smluvním partnerovi smluvní pokutu v 28 různých případech, naopak existuje jen 5 krajně nepravděpodobných situací, kdy může Smluvní partner požadovat smluvní pokutu po Lesích ČR. Lesy ČR mají 21 důvodů pro odstoupení od smlouvy, Smluvní partner pouze 3.)

- Valorizační mechanismus (tzv. indexace cen dříví), kterým by měly být ceny upravovány, je nefunkční.
(Index, jehož klíčovým respondentem jsou samy Lesy ČR - nikoliv lesnické firmy či zpracovatelé - funguje jako perpetuum mobile, kdy ke zvyšování cen dříví dochází automaticky. Tento index byl opakovaně označen jako nevhodný pro použití ve smluvních vztazích, a to i ze strany ČSÚ.)

- Lesy ČR vyžadují extrémně vysoké finanční zajištění zakázek formou bankovních záruk.
(V právě probíhajícím užším výběrovém řízení na lesnické práce na cca 20 % území spravovaného Lesy ČR je třeba doložit formou závazného příslibu banky doklad na vystavení bankovních záruk v objemu cca 0,75 mld. Kč, ačkoliv novela zákona o ZVZ tuto praxi od 1. 4. 2012 zakázala.)

- Činnosti závislé na přírodních procesech jsou plánovány do nereálných časových termínů a při nesplnění jsou uplatňovány plošné sankce.
(Firmy musí během 30 dnů dříví odvézt z lesa bez ohledu na to, zda dříví technicky odvézt lze a zda pro něj mají aktuální odbyt.)

- Státní podnik dlouhodobě odmítá komunikovat se zástupci profesních svazů a ignoruje jejich požadavky a připomínky.

Lesnicko-dřevařský sektor nikdy nečerpal významnou dotační podporu a nežádá o ni ani nyní. Zástupci sektoru žádají  představitele státu pouze o nastavení podmínek umožňujících podnikání bez ekonomických ztrát, ztráty odbornosti a konkurenceschopnosti.

Současný ekonomický stav sektoru
Lesy ČR z dominantní pozice na trhu dřeva a lesnických služeb u sebe podle profesních svazů koncentrují výnosy z celého lesnicko-dřevařského sektoru na úkor soukromých subjektů. Poškozovány jsou nejen lesnické, ale i dřevozpracující firmy. To lze dokumentovat na vývoji tržeb a výsledku hospodaření za období 2007–2011.
Přesun finančních prostředků od podnikatelů ke státnímu podniku není pouze problémem uvnitř odvětví, ale má vliv i na navazující průmyslové sektory, zejména stavebnictví, jehož produkce od roku 2008 klesá.
Zatímco Lesy ČR zvýšily v roce 2011 svůj přepočítaný výsledek hospodaření o 67 % na historicky rekordních 4 058 Kč/ha, podnikatelské subjekty (lesnické společnosti) snížily v roce 2011 svůj HV o 131 % a propadly se do ztráty -168 Kč/ha (zdroj: rezortní statistika Les (MZe) 1-02); přitom průměr HV lesnických firem za období 2003–2010 činí 235 Kč/ha.
Hospodářské výsledky Lesů ČR označují představitelé sektoru za  dlouhodobě neudržitelné. Jedná se o přechodný výkyv daný „odsátím“ peněz ze soukromého sektoru, který už ovšem dalšími zdroji nedisponuje.
Zakázky Lesů ČR jsou s ohledem na pozici, jejich rozsah a plošné rozmístění pro většinu lesnických firem životně důležité - nelze najít náhradní řešení ve formě jiných zakázek.
Extrémní ekonomický tlak se promítá do celé podnikatelské sféry počínaje většími firmami přes střední a malé podnikatele až po OSVČ.
Rozdíl průměrné měsíční mzdy v lesnictví mezi státním sektorem a soukromým sektorem neustále narůstá a za rok 2011 činí 6 370 Kč (zdroj: ČSÚ).


Vývoj tržeb 2007–2011 (mil. Kč)

LDS_graf_1
Vývoj podílu tržeb 2007–2011 (%)

LDS_graf_2
Zatímco podíl tržeb zúčastněných subjektů zůstává přibližně stejný, dramaticky se mění rozdělení výsledků hospodaření.

Vývoj zisku 2007-2011 (mil. Kč)

LDS_graf_3
Vývoj zisku 2007-2011 (%)

LDS_graf_4
Rentabilita tržeb 2007–2011 (%)

LDS_graf_5
(Zdroj dat v grafech: Čekia - sektorová analýza 2011, šetření SPLH a veřejné zdroje)
Vývoj počtu zaměstnanců v lesním hospodářství. Zdroj: ČSÚ.

LDS_graf_6

Otevřený dopis premiérovi
Zástupci profesních svazů lesnicko-dřevařského sektoru se z důvodu hrozícího kolapsu celého oboru rozhodli srozumitelně shrnout současnou situaci, její příčiny a možné dopady a otevřeným dopisem požádat o pomoc premiéra Petra Nečase. V otevřeném dopise představitelé profesních svazů premiéra požádali o schůzku, kde by mohli prezentovat problémy sektoru a představit návrhy jejich řešení. Zároveň premiéra vyzvali ke kvalifikovanému řešení neudržitelné situace.

vyzva_premier

red.
Líbil se vám článek?
(0 hlasů)