Vytisknout stránku

České kaštanovníky v ohrožení

Rostlinolékařská správa varuje před výskytem velmi nebezpečné karanténní vosičky parazitující na stromech kaštanovníků (Castanea spp.), která může způsobit až odumření napadených stromů. Škůdce byl do České republiky zavlečen spolu s dodávkou stromků kaštanovníků původem z Itálie.

labatka_1Žlabatka Dryocosmus kuriphilus je celosvětově považována za nejzávažnějšího živočišného škůdce kaštanovníků, způsobujícího vážné ekonomické a ekologické škody. Usídlení tohoto škůdce na našem území by mohlo mít za následek environmentální degradaci oblastí s výskytem kaštanovníků a dokonce omezení školkařské produkce kaštanovníků.
Několik set napadených rostlin kaštanovníku setého (Castanea sativa) bylo dodáno z Itálie slovenskou firmou zahradnické společnosti v Brně. Po provedení kontroly u této firmy bylo zjištěno, že do obchodní sítě v ČR bylo dále distribuováno téměř 200 kusů stromků kaštanovníku. Ostatní neprodané kusy byly zlikvidovány. Odběrateli zmíněných stromků jsou zahradnická centra rozmístěná po celé České republice, která mohla tyto stromky dále rozprodat. Existuje proto reálné nebezpečí masivního rozšíření žlabatky na území celého našeho státu.
V současné době provádí rostlinolékařská správa intenzivní kontroly u subjektů, kterým byly napadené kaštanovníky prodány, neboť je nezbytné dohledat všechny rostliny z partie, u níž byl potvrzen výskyt škůdce, a byly expedovány na území České republiky.
„Pěstitelé, kteří si v nedávné době zakoupili a vysadili stromky kaštanovníků, by měli věnovat zvýšenou pozornost těmto rostlinám a při podezření z výskytu tohoto škůdce ihned informovat kterékoli naše pracoviště“ vyzývá ředitel Státní rostlinolékařské správy Zdeněk Mach. Kontakty na jednotlivá pracoviště lze nalézt webu SRS.
Zatímco v době nákupu rostlin kaštanovníku nebyly příznaky jejich napadení žlabatkou patrné, v současné době by měly být výrazné. Těmito příznaky jsou hálky, způsobené žírem larev, které se začínají vyvíjet od dubna. Hálky dorůstají v průměru 5–20 mm. Tvoří se na větvičkách, listových řapících, nebo na středním žebru listu, jsou zeleně nebo růžově zbarvené a často obsahují části vyvíjejících se listů, stonků a řapíků.
Podle evropské i národní legislativy je tento škodlivý organismus zakázáno zavlékat a rozšiřovat na území České republiky a každý, kdo zjistil jeho výskyt nebo má důvodné podezření z výskytu, je povinen toto zjištění nebo důvodné podezření neodkladně ohlásit rostlinolékařské správě.
Podrobnější údaje o tomto karanténním škodlivém organismu lze získat zde.

red.
Foto: SRS

labatka_2

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)