Vytisknout stránku

Sněmovna dostala do rukou petici odpůrců NP Křivoklátsko

Odpůrci zřízení Národního parku Křivoklátsko předali sněmovně petici s téměř 14.000 podpisy. Zabývat se jí na veřejném slyšení bude petiční výbor sněmovny. Podle organizátorů petice by měly křivoklátské lesy zůstat dále otevřené všem aktivitám, které nepoškozují přírodu.

Petici podepisovali kromě občanů trvale žijících v křivoklátském regionu, pro které je les, kde se hospodaří, zdrojem sociálních jistot, práce, dřeva na vytápění obydlí, i zázemím pro volnočasové aktivity i ti, kteří k tomuto území mají blízký vztah. Jsou to tisíce chatařů a chalupářů, kteří zde mají své rekreační objekty, rybáři a vodáci, kteří si nedovedou přestavit život bez volně přístupné Berounky, myslivci, kteří zde po staletí pečují o zvěř, i všichni ostatní milovníci pobytu ve volné přírodě. "Chceme, aby je dál mohli plošně využívat rodiny s dětmi, houbaři, turisté, fotografové, cyklisté, myslivci a všichni milovníci volné přírody bez ohledu na to, jestli se jedná o místní obyvatele, chataře, chalupáře, nebo návštěvníky z jiných oblastí České republiky," stojí v petici.

Tisková zpráva petičního výboru

Křivoklátsko podle odpůrců národního parku nesplňuje podmínky pro jeho vytvoření. Nepředstavuje prý rozsáhlé území, ve kterém značnou část zaujímají přirozené nebo lidmi málo ovlivněné ekosystémy.

Krivoklatsko_2Národní park Křivoklátsko by se podle úvah ministerstva životního prostředí měl rozprostírat jižně od Křivoklátu podél řeky Berounky. Projekt se týká 102 hektarů půdy. Hranice národního parku by sousedila s 19 obcemi, uvnitř parku by měla být pouze Karlova ves. S obyvateli úřad vyjednává podmínky.

Ministerstvo životního prostředí už vypracovalo podrobný návrh zákona o vyhlášení parku, podle ministra Tomáše Chalupy ale plán možná zbrzdí škrty v rozpočtu resortu. Parkům totiž v posledních letech výrazně klesají příjmy a ministr by se nechtěl dostat do situace, že by byl park vyhlášen, ale stát by ho nebyl schopen financovat. V lednu řekl, že chce předlohu poslat do legislativního procesu za několik měsíců. Není ale jasné, od kdy by zákon mohl začít platit.

red.

Petice_titulka

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)