Vytisknout stránku

Lidé loni z lesů odnesli plody za téměř 6 mld. Kč

Lidé si loni přinesli z tuzemských lesů houby a lesní plody v přepočtu za rekordních takřka šest miliard korun. Loňský sběr hub a bobulí byl z dlouhodobého hlediska nadprůměrný i co se týče množství, když dosáhl 46 300 tun. Vyplývá to z loňské Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství.

"V uvedené hodnotě se promítl jak vývoj cenové úrovně, tak aktualizovaný počet domácností," uvedlo ministerstvo zemědělství ve zprávě. Objem sběru lesních plodin v letech výrazně kolísá. Je totiž silně ovlivněn jejich úrodou, která závisí hlavně na počasí. Slabší produkce naopak zvyšuje jednotkové ceny lesních plodin. Finanční vyjádření sběru proto nemusí odpovídat poklesu objemu sebraných plodin.
Houby se na celkovém množství sebraných lesních plodin každoročně podílejí více než z poloviny. Češi jich nasbírají v průměru více než 21 000 tun, v peněžním vyjádření za více než dvě miliardy korun. V loňském roce sběr hub dosáhl téměř 30 000 tun.
Lidé si loni z lesů dále přinesli 8900 tun borůvek, 2100 tun malin, 2300 tun ostružin, 1100 tun brusinek a 2300 tun bezinek. Průměrná česká domácnost si tak v uplynulém roce svůj jídelníček zpestřila více než 11 kilogramy lesních plodů.
Dosud nejhojnějším byl pro houbaře a sběrače lesních plodů rok 1995. Tehdy nasbírali téměř 58 500 tun lesních plodů, v průměru si jich z lesů ročně přinesou více než 38 000 tun. Co se týče finančního vyjádření, byl až dosud nejlepší rok 2007, kdy si z tuzemských hájů domů přinesli úrodu za více než pět miliard korun.
V intenzitě sběru uvedených lesních plodin na jednotku plochy existují značné rozdíly mezi kraji, což ovlivňuje nejen aktivita domácností, ale také počet obyvatel. Výrazně nadprůměrné množství se sbírá ve středních Čechách, kam vyrážejí sbírat především obyvatelé Prahy. Z dlouhodobého hlediska nadprůměrná byla loni také návštěvnost lesů. Obyvatel Česka do lesa loni zavítal v průměru 23krát.
Údaje o sběru hlavních lesních plodin se zjišťují prostřednictvím dotazníkových průzkumů domácností v reprezentativním vzorku obyvatel. Česká republika je podle ministerstva zemědělství jednou z mála zemí, kde se tyto údaje zjišťují.
Houbaření má v tuzemsku dlouholetou tradici. Její počátek sahá až do středověku. Podobně jsou na tom další slovanské národy, které houby od pradávna sbíraly jako doplněk potravy. Sběr hub je rozšířen také například v Pobaltí a Skandinávii. Mimo Evropu je sběr a pěstování hub rozšířeno zejména v jihovýchodní Asii.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)