Vytisknout stránku

Wotan Forestu loni klesly tržby o 182 mil. Kč

Společnosti Wotan Forest, jež podniká v těžební a pěstební činnost v lesnictví, loni klesly tržby za prodej vlastních výrobků a služeb o 182 milionů na 1,326 miliardy korun. Rok ukončila se ztrátou 163 milionů korun.

Společnost, která vznikla v roce 2010 sloučením pěti lesnických firem, se od poloviny loňského roku stala součástí holdingu Agrofert. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

V roce 2011 čelila společnost podle představenstva velkým turbulencím na lesnickém trhu. Historicky byla soustředěna na zakázky od státního podniku Lesy ČR, a to především v jižních a východních Čechách a na Vysočině. Dostatečný objem zakázek se jí podařilo od Lesů ČR získat jen na východě Čech. Navíc ceny sazenic meziročně klesly až o 15 procent. Pilařské provozy se potýkaly s rostoucími cenami a nedostatkem kulatiny.

Vnější podmínky pro hospodaření společnosti nebyly příznivé, a to i přes to, že tržní ceny dříví byly zejména ve druhém pololetí vysoké. Trh s lesnickými službami v Česku byl silně ovlivněn extrémně nízkou ziskovostí jednoletých kontraktů vysoutěžených lesnickými firmami u Lesů ČR. Nízká ziskovost se přenesla i do lesnických služeb pro ostatní vlastníky lesů. Problémem zůstala platební nekázeň odběratelů řeziva, a to zejména stavebních firem.

Po změně vlastnické struktury a změnách v představenstvu, se změnila i organizační struktura. Byla vytvořena divize lesní výroby a harvestorů a divize dřevařská. Počítá se s uzavřením nerentabilních provozů a ukončením aktivit nesouvisejících s hlavní podnikatelskou činností společnosti. Koncem ledna schválilo představenstvo fúzi s mateřskou společností AGF Wood a sesterskou společností Wotan Forest Service.

Počet zaměstnanců se po reorganizaci a restrukturalizaci snížil ze 757 na 689. Mzdové náklady loni meziročně klesly z 211 milionů na 154 milionů Kč.

Historii firmy Wotan Forest, a.s. je možné datovat do roku 1992, kdy po transformaci lesního hospodářství v ČR vznikla akciová společnost Lesy Tábor, jako regionální jihočeská lesnická a dřevozpracující firma. V roce 2009 byla tato společnost fúzí spojena s dalšími regionálními firmami: Forest Česká Lípa, a.s., Lesní společnost Hradec Králové, a.s., Forest Svitavy, a.s. a Lesy Český Rudolec, a.s.

Dvojka na lesnickém trhu za holdingem Less plánovala v roce 2010 obrat téměř tři miliardy Kč a zaměstnávala přes tisíc lidí, plus 500 sezonních pracovníků. Jejím významným partnerem v lesnických službách byly právě Lesy ČR. Jediným akcionářem Wotan Forest byla firma Wotan Invest.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)