Vytisknout stránku

Rozpočet Mze by měl v příštím roce vzrůst na 18,4 mld. Kč

Rozpočet ministerstva zemědělství (MZe) by v příštím roce mohl vzrůst bezmála o dvě miliardy na 18,4 miliardy korun. Ministrovi Marianu Jurečkovi se podařilo prosadit zejména navýšení rozpočtu Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF), informovalo dnes po schůzce vlády MZe.

Po započtení peněz z evropských fondů by v roce 2015 měl zemědělský rozpočet oproti letošku vzrůst o 1,5 miliardy na 53,7 miliardy Kč.

"V příštím roce dostanou zemědělci více peněz například na nákup půdy nebo na pořízení zemědělské techniky," uvedl Jurečka s tím, že se úřadu podařilo prosadit zvýšení dotací poskytovaných farmářům prostřednictvím PGRLF z původně navrhovaných 500 milionů na dvě miliardy Kč. Od příštího roku by podle MZe mohli nově dostávat subvence na nákup strojů a technologií také podnikatelé v lesnictví.

"Peníze jsme našli ve vlastních úsporách, ve zvýšené podpoře ze státního rozpočtu a jednu miliardu zajistí zisky lesů ČR," podotkl ministr.

Vláda dnes schválila návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 100 miliard korun. Kabinet rozhodl i o zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru už od letošního listopadu, nikoli až od začátku příštího roku, což opozice označila za předvolební populismus. Návrh rozpočtu nyní dostane Sněmovna a poté prezident Miloš Zeman. Ten už uvedl, že hodlá návrh podepsat.

red.
Líbil se vám článek?
(0 hlasů)