Vytisknout stránku

Hodnocení roku 2014 profesními organizacemi lesnicko-dřevařského sektoru

Z hodnocení roku 2014 představiteli profesních organizací je patrný mírný optimismus a nemalá očekávání. Rok 2014 lze v porovnání s několika předchozími roky považovat za období začátku stabilizace lesnicko-dřevařského sektoru. K ní významně přispěl ministr zemědělství Marian Jurečka jmenováním kompetentních a respektovaných odborníků na pozice generálního ředitele Lesů ČR a náměstka pro lesní hospodářství na MZe.

Po mnoha letech tak začal státní podnik Lesy ČR standardně komunikovat s odbornou veřejností, přijal spoluzodpovědnost za stav lesnicko-dřevařského sektoru a svou strategii otevřeně představil v dokumentu Koncepce strategického rozvoje Lesů ČR na období 2015–2019.

 

Ing. Libor Vaněček

předseda předsednictva Lesnicko-dřevařské komory ČR (LDK)

- Jaký byl rok 2014 z pohledu Lesnicko-dřevařské komory ČR? Lesnicko-dřevařská komora ČR hodnotí rok 2014 pozitivně, a to jako rok, který přinesl změny slibující stabilizaci a kultivaci lesnicko-dřevařského komplexu v České republice. Nová politická reprezentace deklarovala zvýšený zájem o dořešení dlouhodobých problémů komplexu (nešťastná indexace cen dříví u LČR, zaměstnanost v sektoru, nedostatek statistických údajů o komplexu, apod.), aniž by přitom zásadnějším způsobem narušila dosavadní křehkou stabilitu vztahů mezi vlastníky lesa, lesnickými firmami a dřevozpracujícími podniky. Komora nemá problém s provedenými personálními změnami u obou lesnických státních podniků, za velmi pozitivní považujeme znovuobsazení pozice náměstka pro lesnictví na ministerstvu zemědělství. Prostřednictvím právě Lesnicko-dřevařské komory se podařilo prosadit problematiku lesnicko-dřevařského komplexu do práce Agrární komory, ve které se tak posílilo její zaměření na venkov v celé jeho šíři. V neposlední řadě během roku 2014 výrazně posílil dosavadní lídr mezi profesními organizacemi zastupujícími podnikatelskou sféru, a to Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků, která se přijetím nových členů stala skutečným reprezentantem většiny podnikatelů v lesnictví a dřevařství.

- Čeho byste rádi dosáhli v roce 2015?

Rádi bychom dosáhli dalšího nárůstu naší členské základny, posílení svého postavení uvnitř Agrární komory, proniknutí do evropských struktur v Bruselu a tím vším by LDK chtěla být významným účastníkem dialogu o strategických otázkách českého lesnictví a dřevozpracujícího průmyslu.  

 

Ing. Zdeněk Musil

Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků (ALDP)

- Jaký byl rok 2014 z pohledu ALDP?

Z pohledu vnitřního života ALDP bylo asi nejdůležitější rozšíření o další členy a tím zvýšení významu asociace v lesnicko-dřevařském sektoru. Ke konci roku 2014 sdružuje ALDP ve dvou sekcích již celkem 16 členů s více než 80% podílem na realizaci komplexní zakázky pro Lesy ČR a zpracují přes polovinu dříví vytěženého v ČR.

Za druhý důležitý krok právě končícího roku považujeme náš vstup do Lesnicko-dřevařské komory ČR uskutečněný v červenci. Od této komory si slibujeme vytvoření silného zástupce většiny důležitých hráčů celého sektoru od vlastníků přes lesníky až po dřevozpracovatele. Rok 2014 vnímáme jako rok zklidnění situace v našem sektoru. S nástupem nového vedení Lesů ČR nastala pravidelná komunikace na lepší úrovni, než tomu bylo v nedávné minulosti.

- Čeho byste rádi dosáhli v roce 2015?

Mimo další otevřené komunikace se všemi relevantními subjekty v rámci našeho oboru je v roce 2015 hlavním cílem ALDP dokončení snahy o vytvoření silného reprezentanta sektoru pod hlavičkou Lesnicko-dřevařské komory ČR. Chceme napomoci zapojení dalších důležitých subjektů v oboru a co nejdříve získat očekávané postavení. Dále se budeme snažit formou jednání a konzultací s vedením státního podniku Lesy ČR zlepšit vyváženost postavení partnerů ve smlouvách o komplexních zakázkách na období 2016+. Důležitým cílem je také nalezení způsobu, jak zpřesnit indexaci vyhlašovanou ČSU, aby byla více transparentní, důvěryhodná a tím všeobecně respektovaná.

 

Ing. Petr Pražan, Ph.D.

prezident Konfederace lesnických a dřevařských svazů (KLDS)

- Jaký byl rok 2014 z pohledu KLDS?

Rok 2014 začal pozitivně, neboť velmi příznivé počasí na počátku roku umožňovalo jak bezproblémovou těžební, tak i dřevozpracující činnost. Celé situaci pak napomáhal solidní odbyt prakticky všech výrobků ze dřeva.

Ve druhé polovině roku pak odbyt výrobků ze dřeva zejména pak řeziva částečně slábl hlavně proto, že v 1. pololetí se vyrobila výrazně nadpoloviční většina všech výrobků a celoroční objemy prodeje se nijak nezvýšily.

K pozitivní náladě v KLDS prospělo i programové prohlášení nově vzniklé Vlády ČR, které slibovalo „změnit hospodářskou politiku LČR, s. p., ve prospěch zvýšení zaměstnanosti v regionech a posílit význam drobného a středního lesnického a dřevozpracujícího průmyslu“.

V průběhu zbylého roku KLDS zaznamenala řadu informací o vůli tento problém řešit, nicméně konkrétní kroky k naplnění tohoto cíle jsou spíše na úrovni pilotních projektů.

Nezbývá než věřit, že deklarovaná snaha o řešení programového prohlášení bude postupně za součinnosti zainteresovaných partnerů převáděna do konkrétních kroků, které tento cíl postupně naplní.

- Čeho byste rádi dosáhli v roce 2015?

V roce 2015 bychom rádi viděli konkrétní kroky k naplnění výše uvedených cílů Vlády ČR a zlepšili tak konkurenceschopnost našeho lesnicko-dřevařského sektoru, která se bohužel v posledních letech zhoršuje.

 

Ing. František Příkaský

1. místopředseda Společenstva dřevozpracujících podniků v ČR (SDP)

- Jaký byl rok 2014 z pohledu SDP?

Pilařská výroba v roce 2014 byla pro firmy převážně úspěšná. Tak jako každý rok procházela změnami po jednotlivých čtvrtletích. Zásadním důvodem úspěchu však byl dostatek pilařské kulatiny v rozumných cenách a stabilní odbyt řeziva.

V listopadu roku 2013 došlo k významné skokové změně kurzu Kč vůči euru. To samozřejmě ihned přineslo navýšení exportních cen řeziva a zisk z kurzových rozdílů. Snahy odběratelů řeziva snížit eurové ceny byly neúspěšné a vlivem mírné zimy a ukončených výběrových řízení na komplexní zakázky u LČR byla v 1. Q 2014 dostatečná nabídka pilařské kulatiny. Její cena však byla vysoká (reagovala na oslabení kurzu Kč z listopadu 2013).

V únoru 2014 se podařilo dosáhnout mírného navýšení cen řeziva z důvodu vysoké poptávky a zajištění mírně ziskového provozu pil.

Ve 2. a 3. Q 2014 vlivem dostatečné nabídky pilařské kulatiny došlo k mírnému snižování cen kulatiny a pily díky dostatečnému zásobení byly schopny plně vytížit své kapacity. Při stálých cenách řeziva a mírně kolísajících cenách vedlejších produktů byly schopny udržet ziskový provoz. U konce 3. Q 2014 se začal projevovat úbytek pilařské kulatiny a ve 4. Q 2014 stouply její ceny na úroveň 2. Q 2014. Zvýšení cen kulatiny a nemožnost vytížit kapacity pro její nedostatek způsobily ztrátu ziskovosti pilařských provozů ve 4. Q 2014.

- Čeho byste rádi dosáhli v roce 2015?

Rádi bychom především získali dlouhodobé smlouvy na zajištění našich provozů surovinou. Výhled na rok 2015 je však velmi nejistý. Územní jednotky byly u LČR, s. p., na léta 2015+ jistě také vlivem začínajícího nedostatku dříví vysoutěženy za vysoké ceny. Proto očekáváme složité jednání o cenách kulatiny na 1. Q 2015. Mírný začátek zimy jistě dává předpoklad rychlému nastartování těžeb a uspokojení poptávky. Odbyt pilařských provozů však začal ve 4. Q 2014 stagnovat a v 1. Q 2015 se očekává menší poptávka a silný tlak na snižování cen. Minimálně 1. Q roku 2015 tak bude pro pilařské provozy ztrátový.


 

Ing. František Dejnožka

prezident České asociace podnikatelů v lesním hospodářství

- Jaký byl rok 2014 z pohledu ČAPLH? 

ČAPLH se v roce 2014 stala legislativním připomínkovým místem a může uplatňovat své návrhy k zákonům a vyhláškám. Zaměřuje se zejména na problematiku hospodářské soutěže, nekalosoutěžního a diskriminačního jednání.

ČAPLH podporuje Programové prohlášení Vlády ČR, zejména části týkající se státního podniku Lesy ČR. ČAPLH podporuje nové vedení ministerstva zemědělství a LČR a očekává změnu hospodářské politiky státního podniku ve prospěch posílení významu drobných a středních lesnických firem. Koncepci LČR neměly možnost přes sliby a garance zatím připomínkovat ČAPLH ani KLDS ČR.

ČAPLH je zprostředkovaně členem Unie zaměstnavatelských svazů (UZS), která sdružuje a zastupuje přes 7 000 organizací s více než 700 000 zaměstnanci a je stálým členem Rady hospodářské a sociální dohody České republiky (tripartita).

ČAPLH zahájila projednávání kolektivní smlouvy vyššího stupně s odborovým svazem Dřevo, Lesy, Voda (OS DLV) v rámci České asociace zaměstnavatelů v lesním hospodářství (ČAZLH). Dlouhodobě spolupracujeme s dalšími profesními organizacemi. Podíleli jsme se na projektu „Dřevěná stavba roku“ prostřednictvím Nadace dřevo pro život a s touto nadací jsme podpořili charitativní program na pomoc dětem s handicapem. V Sektorové radě pro lesní a vodní hospodářství a životní prostředí jsme spolupracovali na tvorbě profesních kvalifikací, posuzovali studijní programy, naši zástupci pracovali v Oborové skupině lesní hospodářství a Oborovém týmu, konzultujeme propojení Národní soustavy kvalifikací a Národní soustavy povolání s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy prostřednictvím Fondu dalšího vzdělávání.

 

- Čeho byste rádi dosáhli v roce 2015? 

 V roce 2015 bychom chtěli v souladu s Programovým prohlášením vlády ČR, vládními usneseními, zákonem o státním podniku, lesním zákonem a ostatními právními normami podpořit zásadní změny hospodářské politiky LČR vedoucí ke správě a obhospodařování státního lesního majetku tak, aby byl umožněn přístup místních firem k lesnickým zakázkám.

Vítáme názor GŘ LČR (LP 12/2014), že prioritním principem je respektování platné legislativy. Bylo by to po mnoha letech nastavení právního stavu.

Očekáváme naplnění představ náměstka MZe Mgr. Patrika Mlynáře (LP 12/2014):

- „posunout některé věci ku prospěchu lesnicko-dřevařského sektoru“ (tzn., že stav sektoru není dobrý) – ČAPLH souhlasí,

- „je potřebné pozvednout konkurenceschopnost místních firem“ (tzn., že konkurenceschopnost je příliš nízká) – ČAPLH souhlasí,

- „je třeba přispět k dlouhodobé stabilitě lesnicko-dřevařského sektoru“ (tzn., že sektor je dlouhodobě nestabilní) – ČAPLH souhlasí.

Dále v roce 2015 očekáváme naplnění představ generálního ředitele LČR, s. p., Ing. Daniela Szóráda, Ph.D. (LP 12/2014):

- „je třeba uplatnit vhodnou obchodní politiku, která povede ke stabilizaci lesnicko-dřevařského sektoru“ (tzn., že dosud je uplatňována nevhodná obchodní politika, která nevede ke stabilizaci) – ČAPLH souhlasí,

- „je třeba zvýšit možnost účasti široké podnikatelské veřejnosti na veřejných soutěžích“ (tzn., že možnost účasti podnikatelské veřejnosti na veřejných soutěžích je nízká) – ČAPLH souhlasí,

- „je potřebné preferovat odpovědnost při zadávání veřejných zakázek a transparentnost“ (tzn., že dosavadní odpovědnost a transparentnost není preferována) – ČAPLH souhlasí,

- „je potřebné na poli lesnických zakázek uplatňovat principy společensky odpovědného zadávání veřejných zakázek“ (tzn., že takové principy nebyly doposud uplatňovány) – ČAPLH souhlasí,

- „je potřebné obnovit důvěru společnosti v činnost LČR“ (tzn., že v současné době nemá LČR důvěru společnosti) – ČAPLH souhlasí.

Dále bychom v roce 2015 chtěli přesvědčit MZe, dozorčí radu LČR a vedení LČR, že k naplnění Programového prohlášení Vlády ČR není nutná změna legislativy. Problémy je možné řešit okamžitě. A to razantním zvýšením počtu smluvních územních jednotek (SÚJ) nejlépe na úroveň revíru. Na SÚJ rozdělit zakázku na těžební a pěstební. Je možné učinit i další kroky. To vše bez zvýšené finanční náročnosti na LČR. Věříme, že MZe, dozorčí rada LČR a vedení LČR začnou s nejsilnější oborovou organizací, KLDS ČR, komunikovat.

Společně s OS DLV a UZS budeme rozvíjet součinnost v sociální oblasti, zejména podporu zaměstnanosti.

 

Děkuji za odpovědi, JP

Kompletní anketu si můžete přečíst v Lesnické práci 1/2015



Líbil se vám článek?
(0 hlasů)