Vytisknout stránku

Pokles poptávky na trzích s řezivem

Konec čtvrtého kvartálu loňského roku znamenal pro středoevropské pilařské závody citelný útlum na trzích s řezivem. Poptávka na klíčových trzích klesla a také vývoj cen zůstal za očekáváním. Většina pilařských závodů navíc nevyráběla na plný výkon, přesto se zásoby na skladech s řezivem markantně zvýšily. Některé pily dokonce hlásily nedostatek suroviny. Producenti řeziva podle všech náznaků přijdou o zisky, kterých se podařilo dosáhnout v prvním pololetí letošního roku. S největší pravděpodobností byl po nepříznivém roce 2013 zakončen další skromný rok 2014.

Od konce roku probíhala první jednání o cenách řeziva pro první kvartál 2015. „S plnými sklady řeziva je obtížné jednat o cenách," komentují pilaři nepříznivou situaci.

Podle Holzkurieru došlo v listopadu v Bavorsku i Rakousku k mírnému nárůstu cen o 60–90 centů/m3 na 95,5–100,3 eur/m3. Za poslední tři měsíce došlo k cenovému nárůstu o 2-3 eura/m3. Cenová hladina je v jižních oblastech Německa srovnatelná s Rakouskem. Zásobování surovinou je nerovnoměrné, rakouské pily jsou poměrně dobře zásobeny, nevyrovnaná situace je ale v Bavorsku, kde poptávka některých pilařských závodů převyšovala nabídku. Již ve III. kvartálu si stěžovala firma Stora Enso na nedostatečné a hlavně opožděné dodávky kulatiny pro pilařskou výrobu. Dříví se v Bavorsku obchoduje za průměrnou cenu 100–102 eur/m3.

Ceny vedlejších pilařských produktů se na konci roku držely na stabilní úrovni, beze změn zůstaly ceny pilin, u štěpky se počítá s mírným zvýšením v prvním kvartálu 2015.

Podle www.timber-online.net, HN
Líbil se vám článek?
(0 hlasů)