Vytisknout stránku

PGRLF bude nově podporovat také vlastníky lesů a zpracovatele dřeva

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. (dále jen „PGRLF, a.s.) připravil ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství čtyři nové dotační programy zaměřené na oblast rozvoje podnikání v odvětví lesního hospodářství a zpracování dřeva. Podobně jako u jiných programů PGRLF, a.s. bude podpora poskytována formou částečné úhrady úroku z komerčních úvěrů, a to na pořízení lesnické techniky a technologií v oblasti zpracování dřeva a produkce sadebního materiálu lesních dřevin, a dále příspěvku na pojištění lesních porostů. 

 

Investiční programy

- Podpora nákupu techniky pro hospodaření v lesích,

- Podpora školkařských provozoven na pozemcích určených k plnění funkce lesů

-  Podpora nákupu techniky a technologií pro dřevozpracující provozovny

- spolu s neinvestiční Podporou pojištění lesních porostů,

rozšiřují portfolio podpor poskytovaných PGRLF, a.s. o odvětví lesního hospodářství a zpracování dřeva a doplňují dosud jediný program PGRLF, a.s. související s hospodařením v lesích, kterým je podpora pojištění lesních školek.

 Cílem programů je posílit konkurenceschopnost lesnických a dřevařských podniků (pilařských provozů) a vytvořit předpoklady pro rozvoj lesního hospodářství jako součásti rozvoje venkova a pro udržení zaměstnanosti. Investice by měly směřovat zejména do nákupu mechanizačních prostředků, technologií a strojního zařízení s cílem modernizace prostředků a procesů při zachování či posílení šetrných způsobů hospodaření, zvýšení efektivnosti hospodaření a přidávání hodnoty lesnickým produktům. Zavedení podpory pojištění lesních porostů reaguje na zvyšující se škody na lesních porostech způsobené abiotickými činiteli (větrem, požáry) a zpřístupnění pojistné ochrany lesních porostů umožní vyšší zajištění podnikatelských aktivit proti nepředvídatelným rizikům.

Program nákupu techniky pro hospodaření v lesích je určen vlastníkům lesů (podnikatelům a obcím) s výjimkou státních podniků a malým a středním podnikatelům poskytujícím služby v lesnictví. Podpora pro producenty sadebního materiálu lesních dřevin a pro pilařské provozy je omezena pro malé a střední podnikatele, o podporu pilařských provozů mohou žádat rovněž obce. Všichni vlastníci lesa s výjimkou fyzických osob nepodnikajících jsou způsobilí pro podporu pojištění lesních porostů.

Investiční podpora bude poskytována ve formě subvence části úroků z komerčních úvěrů.  Sazbu podpory stanovuje PGRLF, a.s., a to maximálně do výše 5 % p.a., přitom úrokové zatížení příjemce podpory plynoucí z úvěru musí činit vždy minimálně 0,5 % p.a. V případě pojištění lesních porostů hradí poskytovatel podpory žadateli část nákladů vynaložených na platbu pojistného, vždy maximálně 30 % nákladů zaplacených v daném roce.

Podpora v rámci všech programů bude poskytována v režimu de minimis, maximální výše podpory tak zároveň nesmí v každém tříletém období přesáhnout korunový ekvivalent částky 200 tis. EUR diskontovaný podle splátkového kalendáře úvěru sazbou vyhlášenou Evropskou komisí k datu poskytnutí podpory.

Kromě výše uvedených programů lze pro financování investičních záměrů využít také podporu ve formě ručení za úvěr ze strany PGRLF, a.s., která je určena stejnému okruhu žadatelů jako předchozí programy.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)