Vytisknout stránku

MZe chce znovu přerozdělovat příspěvky na hospodaření v lesích

Ministerstvo zemědělství chce přerozdělovat lesnické dotace, které nyní posílají zájemcům kraje. Žádá na to ze státního rozpočtu 350 milionů korun, krajům přitom peníze zůstanou. Obnos by měl jít z peněz Lesů ČR, které odvádějí každý rok státu. Změny chce resort docílit novelou nařízení vlády, která je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Zjistila to dnes ČTK. Podle Asociace krajů je stávající systém lepší. Naopak vlastníci lesů rozhodnutí vítají.

Prakticky by se tak vrátil stav, jaký byl před rokem 2004. Od roku 2005 se zvýšily peníze pro kraje z rozpočtového určení daní. Navýšení bylo plánované právě na podporu obnovy lesů, na podporu sdružování vlastníků lesů nebo na myslivecké hospodaření. Jenže prostředky nejsou podle resortu vázané právě na tuto činnost.

"Daňové příjmy krajů, zahrnující i část určenou k financování lesního hospodářství, od roku 2005 rostou, zatímco výdaje na finanční podporu lesnímu hospodářství z rozpočtů krajů výrazně klesají," píše resort v důvodové zprávě k novele. Například v roce 2010 daly všechny kraje na podporu lesního hospodářství 236 milionů, o dva roky později 213,5 milionu, předloni pak 157,5 milionu korun. Během desetiletí se tak objem peněz posílaných na lesní hospodářství snížil o 40 procent. "Je však třeba dodat, že kraje povinnost poskytovat podpory na hospodaření v lesích ze svých rozpočtů nikdy neměly," řekl dnes ČTK náměstek ministra zemědělství pro lesní hospodářství Patrik Mlynář.

Podle něj bude možné díky posílání peněz přímo z ministerstva rychle a systematicky reagovat na hrozby pro udržitelné hospodaření v lesích, jako jsou například změny klimatu.

Krajům, přestože od nich resort peníze zpátky chtít nebude, se návrh nezdá. "Máme za to, že stávající model je lepší pro vlastníky lesů. Ti nyní dostávají finanční prostředky průběžně, což po změně systému bude jednou ročně," řekl ČTK místopředseda Asociace krajů ČR a hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

Ministerstvo původně chtělo krajům peníze přerozdělované z daní snížit. Ušetřené peníze by právě šly na příspěvky ze státního rozpočtu. "Návrh byl však odmítnut," upozornil Mlynář. Kraje podle něj upozorňují, že od roku 2005 jim vzrostl počet činností, které musí financovat.

Podle vlastníků lesů půjde o změnu k lepšímu. "My se na to díváme velice pozitivně, protože za to bojujeme deset let. Kraje jako třeba Středočeský nebo Ústecký už skoro žádné peníze nevyplácely," reagoval předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR František Kučera.

V návrhu zároveň ministerstvo žádá o navýšení peněz i pro ministerstvo obrany, chce zavést desetimilionový příspěvek na ztížené hospodaření ve vojenských lesích.

Pokud změnu odsouhlasí vláda, ministerstvo si o navýšení peněz z rozpočtu řekne již letos.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)