Vytisknout stránku

Nový stejnokroj Lesů ČR bude od Česlava Jaroše nebo firmy Petex

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) bude ve finále soutěže na nové lesnické stejnokroje vybírat ze dvou návrhů. Již ušité vzory navržených stejnokrojů dnes soutěžní komisi předvedli pražský výtvarník a oděvní designér Česlav Jaroš a jihlavská firma Petex Josefa Dubna. Do výběru vítěze budou mít možnost promluvit i zaměstnanci podniku.

Návrh stejnokrojů od společnosti PETEX. Foto: Lesy ČR

Po 20 letech chce státní podnik Lesy České republiky obměnit lesnické uniformy. Proto vyhlásil veřejnou zakázku na návrh nového stejnokroje. Ze sedmi nabídek vybrala sedmičlenná komise dvě. Pražský módní návrhář Česlav Jaroš a jihlavská oděvní firma PETEX předvedli své návrhy ve středu 27. ledna. Komise oba návrhy zhodnotí a doporučí vítězný vzor uniformy. Tím ale soutěž nekončí.

O budoucích uniformách budou rozhodovat také zaměstnanci. „Modely vystavíme v budově ředitelství, nafotíme je a uspořádáme mezi zaměstnanci anketu. Uniformy vybíráme pro ně, takže by měli mít možnost volby," uvedl obchodní ředitel podniku Lesy ČR Radovan Srba, předseda výběrové komise. Jediným hodnoticím kritériem nabídek je komplexní kvalita provedení.

Za oba vybrané grafické návrhy zaplatí Lesy ČR jejich tvůrcům 50 tisíc korun, za ušití vzorů uniforem pak dalších 85 tisíc korun. S vítězným návrhářem podnik uzavře smlouvu na poskytnutí výhradní a neomezené licence na vzor stejnokroje v hodnotě 250 tisíc korun bez DPH.

Tato zakázka byla určena zejména pro návrháře. V prvním kole šlo o výtvarný návrh, technický nákres a dokumentaci. Návrhy komise posuzovala anonymně. Výtvarníci tak nesměli žádný z dokumentů podepsat či uvést odkaz, heslo ani jinou grafickou značku. Dodavatele nových stejnokrojů bude podnik poptávat po vyhotovení technologické dokumentace v jiné veřejné zakázce. „Rádi bychom ji vyhlásili ještě letos," dodal ředitel Srba. O uniformu si může požádat přibližně 2 500 zaměstnanců Lesů ČR. 

Podle hrubých odhadů by náklady na pořízení nových uniforem lesníků mohly být řádu několika desítek milionů korun.

red.

Návrh stejnokrojů od Česlava Jaroše. Foto: Lesy ČR

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)