Vytisknout stránku

LČR, VLS a SVOL požádaly firmu IKEA o akceptaci certifikace PEFC

S žádostí, aby IKEA Group ve své obchodní politice akceptovala certifikaci dřevěných výrobků systémem PEFC, oslovili Petera Agnefjälla, prezidenta této nadnárodní společnosti, generální ředitel Lesů České republiky (LČR) Daniel Szórád s ředitelem Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Josefem Vojáčkem a předsedou Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) Františkem Kučerou. IKEA Group tak nechá certifikační systém, kterým jsou ve většině českých lesů určovány standardy trvale udržitelného hospodaření, posoudit.

IKEA ve své obchodní strategii preferuje dřevěné produkty z lesů certifikovaných jiným systémem - FSC, který však v podmínkách střední Evropy není tolik rozšířen jako PEFC.
„Naše iniciativa vznikla na základě monitoringu požadavků nejvýznamnějších evropských dřevozpracujících firem. Informovali jsme Petera Agnefjälla, že je námi užívaná certifikace PEFC v běžné provozní praxi zárukou rovnocenného plnění všech tří pilířů trvale udržitelného lesního hospodaření, definovaného ministerskou konferencí v Helsinkách v roce 1993," uvedl generální ředitel LČR Daniel Szórád.

Certifikace lesů je proces, při němž nezávislá organizace ověřuje, že hospodaření v lesích splňuje stanovená kritéria trvale udržitelného hospodaření. Netýkají se pouhé těžby dřeva, ale jde o komplex sociálních, ekologických a ekonomických funkcí lesa, jež souvisejí s trvale udržitelným využíváním přírodních zdrojů. Ve většině zemí existuje souběžně více systémů certifikace. V České republice je dominantním systémem PEFC, druhým pak právě FSC. Oba jsou založeny na podobných principech a z hlediska mezinárodního uznávání jsou považovány za rovnocenné.

„Česko jako jedna z prvních zemí zavedlo funkční systém certifikace lesů do praxe. To mělo za důsledek prokazatelné zlepšení životního prostředí i zdravotního stavu lesů, ale také kontinuální zvyšování zásob lesních porostů a v neposlední řadě i celkové výměry lesů. To vše jsou důvody, díky nimž považujeme náš požadavek na akceptování certifikace PEFC ze strany společnosti IKEA za legitimní," argumentoval ředitel VLS Josef Vojáček.

Lesy ČR, Vojenské státní lesy a členové sdružení SVOL dohromady obhospodařují téměř 70 procent českých lesů, ročně dodávají na trhy přibližně 11 milionů kubíků dříví. V uplynulých letech zástupci českého lesnického odvětví k naplňování trvale udržitelného hospodaření v lesích uspořádali dva mezinárodní semináře. Přímo v lesích na praktických ukázkách představili naplňování standardů v českých, bavorských a rakouských státních lesích. Pod hlavičkou EUSTAFOR diskutovali o významu certifikace lesů se zástupci patnácti evropských zemí.

„O vysokých standardech lesnického hospodaření v Česku můžeme kdykoliv přesvědčit odpovědné zástupce společnosti IKEA. Konkrétní příklady naplňování principů trvale udržitelného hospodaření můžeme ukázat na některém z lesních majetků certifikovaném systémem PEFC," dodal předseda SVOL František Kučera.

IKEA Group reagovala na iniciativu českých lesníků tím, že zahájila kroky k posouzení vhodnosti systému PEFC v rámci její obchodní politiky.

Podle TZ Lesů ČR, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)