Vytisknout stránku

Zajímavosti z doprovodného programu Silva Reginy

Jaký bude vliv církevních restitucí na trh se dřívím v letošním roce? Jaký je trend v exportu dříví do zahraničí? Kdo získal cenu Grand Prix Silva Regina? A kdo získal Cenu Jiřího Nováka pro lesníka s mimořádným přínosem pro obor? Odpovědi na tyto otázky přinesl odborný doprovodný program veletrhu Silva Regina, který končí ve čtvrtek 7. 4.

Restituce pozitivně zvýší konkurenci na trhu se dřevem

Církevní restituce do struktury vlastnictví lesů v Česku výraznější změnu nepřinesou. Zvýší se však konkurence na trhu se dřevem, což je podle Jiřího Olivy z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity pozitivní. Řekl to na přednášce na brněnském veletrhu lesnictví a myslivosti Silva Regina.

Podle něj se příští rok, kdy by mohly být restituce dokončené, změní proti roku 2012 vlastnictví u čtyř až pěti procent lesů. Na církevní organizace postupně přecházejí lesy, které spravuje státní podniky Lesy ČR. "Zisk se však sníží o pět až šest procent, protože podstatná část církevních lesů má velmi výnosově kvalitní podmínky," řekl Oliva.

Příznivé podmínky pro trh se dřevem vycházejí z toho, že by dřevo mohly těžit i menší pily či zpracovatelé, kteří se nyní ke státnímu dřevu nedostanou. Dosud ho těží firmy, které Lesy ČR vybírají v soutěži, a dřevo prodávají převážně velkým pilám.

Podle lednových statistik Lesy ČR vydaly zatím přes 102 000 hektarů a 306 staveb. Dalších 18 000 hektarů čekalo na vyřízení a 30 000 hektarů státní podnik odmítá vydat a je připravený vést soudní spory. V lednu vedl 69 sporů, u 41 byl žalovaným. Lesy ČR podle Olivy spravovaly před restitucemi zhruba 55 procent všech lesů v republice, po církevních restitucích by to mělo být zhruba 50 procent. Celková rozloha českých lesů je 2,65 milionu hektarů, což je asi třetina území státu.

Cenu Jiřího Nováka získal křivoklátský patriot Miroslav Pecha

V rámci zahájení veletrhu Silva Regina v neděli 3. 4. 2016 proběhlo slavnostní předání ceny Jiřího Nováka, kterou uděluje ministr zemědělství. V prvním ročníku tohoto ocenění, které nese jméno významné osobnosti lesnického sektoru a dlouholetého člena České lesnické společnosti Jiřího Nováka se ministr zemědělství Marian Jurečka rozhodl udělit tuto cenu Miroslavu Pechovi.

Tato cena bude udělována do budoucna vždy na největším lesnicko-mysliveckém veletrhu ve střední Evropě Silva Regina. Oceněný skutek v rámci lesnicko-dřevařského sektoru se musí stát mezi těmito dvěma veletrhy.

Oceněným počinem Miroslava Pechy bylo vydání autobiografické knihy „Křivoklátský lesník vzpomíná". Jedná se o zcela unikátní kroniku života lesníka v druhé polovině dvacátého století, která je proložena bohatou fotodokumentací. Jedná se o pohled do života lesníka se záviděníhodnými zkušenostmi, který prošel celým lesním provozem, lesníka, který své povolání miloval a lesnictví i myslivosti na Křivoklátsku se stále intenzivně věnuje.

Knihu Miroslava Pechy Křivoklátský lesník vzpomíná můžete objednat zde.

Miroslav Pecha byl s Jiřím Novákem duchovním otcem myšlenky lesnických parků u nás a významně se zasloužil o zřízení lesnického parku Křivoklátsko, který měl v roce 2015 páté výročí svého založení.

Ministr zemědělství osobně M. Pechovi předal pamětní list, ke kterému generální ředitel LČR Daniel Szorád připojil lovecký tesák a předseda České lesnické společnosti Pavel Draštík finanční prémii ve výši 100 tis. Kč. Oceněnému osobně pogratulovali také předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář, předseda ČMMJ Jiří Janota, generální ředitel a místopředseda představenstva Veletrhy Brno, a. s. Jiří Kuliš a předseda sdružení SilvaJagd Jaroslav Pospíšil.

Jiří Novák, jehož jméno cena nese, během svého relativně krátkého života zvládl být ředitelem Správy KRNAP, generálním ředitelem LČR, náměstkem ministra zemědělství, výrobním náměstkem ředitele VLS a výrazně se zapsal do života mnoha lesníků a kamarádů, čímž se zasloužil o to, abychom na něj nikdy nezapomněli.

Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na adrese: www.cenajirihonovaka.cz.

Zdroj: ČLS

 

Z Česka se vyváží stále více dřeva, objem těžby ale stagnuje

Z Česka se vyváží stále více vytěženého dřeva. Prohlubuje se tak negativní trend a nedá se očekávat, že by se změnil. Přidaná hodnota ze zpracování dřeva proto zůstává v zahraničí. Drtivá většina dřeva se vyveze do Německa a do Rakouska. Uvedl to na brněnském veletrhu Silva Regina Václav Kupčák z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity.

V Česku se od roku 2003 do roku 2014 vytěžilo ročně 15 až 16 milionů metrů krychlových dřeva. Zatímco v roce 2003 se vyvezlo 3,6 milionů metrů krychlových, předloni už to bylo 6,9 milionu. Za loňský rok data zatím nejsou. Podle Kupčáka jde o progresivní a dlouhodobý trend a zatím nelze očekávat jeho změnu kvůli tomu, že se nebuduje zpracovatelský průmysl.

Jediným řešením je podle něj strategie státu a zákonné normy, které je pak potřeba naplňovat. V minulosti vzniklo již několik dokumentů na vládní úrovni, žádnému se však nepodařilo negativní trend zvrátit.

Ve vlastnictví státu je zhruba 60 procent lesů, většinu spravují Lesy ČR. Ty však samy o sobě nemohou změnit současný stav, protože v soutěži vybírají firmy, které dřevo těží a zároveň pak rozhodují o tom, komu je prodají.

Ve dřevozpracujícím průmyslu je navíc několik velkých firem, které vznikly za účasti zahraničního kapitálu a mají mateřské společnost za hranicemi a ty rozhodují, kam dřevo poputuje. Vývoz surového dřeva a řeziva je podle Kupčáka konkurenční nevýhodou proti jiným zemím.

Robert Babuka ze Svazu zaměstnavatelů dřevozpracujícího průmyslu loni na podzim řekl, že negativní trend vývozu může i za to, že účinnost zpracování dřeva je v Česku pouze 34 procent, zatímco například v Rakousku 70 procent. Podle něj existují snahy přilákat investory, kteří by v ČR kulatinu zpracovávali.

Grand Prix Silva Regina

Cílem soutěže Grand Prix je ocenit inovativní veletržní exponáty, které splňují parametry světové soutěže. Úspěšní vystavovatelé převzali ocenění z rukou ministra zemědělství Mariana Jurečky, generálního ředitele společnosti Veletrhy Brno Jiřího Kuliše a předsedy hodnotitelské komise.

Ocenění Grand Prix SILVA REGINA 2016 získaly dva exponáty:

Nůž Mikov - Patron
Výrobce a vystavovatel: Mikov s.r.o.
Nůž provází člověka od doby, kdy byl objeven kov. Tento produkt je důkazem toho, že i na tomto poli je stále prostor pro vývoj a inovace. U tohoto produktu se snoubí velmi vysoká úroveň kvality použitých materiálů, funkční design a účelnost.

KAPSEN 18
Výrobce a vystavovatel: REPAROSERVIS spol. s r. o.
Nově vyvinutý model nachází uplatnění všude tam, kde jsou problémy s únosností půdy, svažitostí terénu a podílem nahodilých těžeb. Významnou inovací nového modelu lze spatřovat v integrovaném dálkovém ovládání a v odvíjení lana nezávisle na pohybu stroje.

V rámci veletrhu SILVA REGINA tradičně udílí ceny nakladatelství a vydavatelství Lesnická práce. Cenu časopisu Lesnická práce letos získal exponát TATRA PHOENIX s hydraulickým nakládacím jeřábem EPSILON Q170 Z96 a nástavbou NTN UMIKOV výrobce TATRA TRUCKS a.s. a vystavovatele Serviscentrum Vysočina s.r.o. Cena časopisu Svět myslivosti patří exponátu Night Pearl IR517, 640x480px, 35mm, výrobce a vystavovatele ZÁHOŘÍ TRADE s.r.o.

Red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)