Vytisknout stránku

KŮROVCOVÉ INFO spuštěno

Podstatou nového projektu KŮROVCOVÉ INFO (www.kurovcoveinfo.cz), za nímž stojí Lesnická práce a Lesní ochranná služba VÚLHM, je on-line sdílení informací o průběhu rojení lýkožrouta smrkového (Ips typographus) v různých nadmořských výškách v různých lokalitách České republiky a reálném čase. KŮROVCOVÉ INFO je službou vlastníkům a správcům lesů v ČR i platformou pro další zkoumání bionomie lýkožrouta smrkového.

Co je  KŮROVCOVÉ INFO?

Datovým vstupem do webové aplikace KŮROVCOVÉ INFO jsou výše odchytů z feromonových lapačů na lokalitách, které do projektu dobrovolně registrují provozní lesníci z celé ČR bez rozlišení vlastníka. Ti pak údaje do aplikace vkládají v pravidelných přibližně týdenních intervalech přes internet. Výstupem je mapa s přiřazením jednotlivých ploch k okresům a nadmořské výšce s informací o aktuální výši odchytu. V detailu jednotlivých ploch je zobrazena tabulka uskutečněných odchytů v týdenním cyklu a graf průběhu rojení. Současně je uváděna kumulovaná křivka odchytu, tj. odchyty od začátku rojení až do konce letové aktivity lýkožrouta smrkového. Výstupy v mapě jsou anonymní a účast v projektu je dobrovolná.

Vznik projektu

„V Lesnické práci jsme na počátku dubna přemýšleli, jak bychom kromě informování mohli přispět k řešení problémů vznikajících oslabením porostů přetrvávajícím suchem. Myšlenka celorepublikového on-line monitoringu rojení kůrovců nám přišla smysluplná, proto jsme oslovili Lesní ochrannou službu, jejímž zástupcům se nápad líbil a LOS se tak stala odborným partnerem celého projektu," uvádí ke vzniku projektu jeho spoluautor Jan Příhoda z Lesnické práce.

S ohledem na blížící se rojení kůrovce byl projekt v rámci co nejrychlejšího spuštění pro letošní rok zaměřen pouze na jednoho škůdce. Pokud se podaří pro KŮROVCOVÉ INFO získat a udržet dostatek respondentů a finanční podporu, počítají tvůrci s rozšířením aplikace o další škůdce (l. severský, l. lesklý).

Hlavní smysl projektu

Hlavním cílem projektu je sdílení užitečných informací o rojení lýkožrouta smrkového v reálném čase. Zároveň vzniká unikátní a na poměry ČR velmi rozsáhlá databáze informací, které bude možné použít k dalšímu výzkumu lýkožrouta smrkového a jeho bionomie. Kumulované odchyty v grafu automaticky upozorní na překročení středního a silného stupně odchytu, což je důležité pro stanovení počtu obranných opatření pro letní rojení. Informace o začátku rojení z nejnižších poloh může upozornit lesníky s porosty ve vyšších nadmořských výškách, že začátek rojení se již blíží. Počítáno je také s měsíčními analýzami průběhu rojení.

„Ačkoliv se může projekt zdát málo ambiciózní či dokonce nevýznamný, opak je pravdou. Lesníci mají obvykle velmi dobrý přehled o vývoji rojení lýkožrouta smrkového, avšak pouze na svém úseku. KŮROVCOVÉ INFO umožní provoznímu lesníkovi srovnání s jinými obdobnými, ale i zcela odlišnými lokalitami, a může být do jisté míry i inspirací v uplatňování obranných opatření v ochraně lesa,"
říká spoluautor projektu Petr Zahradník z Lesní ochranné služby VÚLHM.

Zapojte se!

Do projektu jsou zapojeni terénní pracovníci Lesů ČR, VLS ČR, soukromých, církevních a obecních lesů a správ národních parků. K 24. 5. 2016, tedy necelé dva týdny od spuštění aplikace, je registrováno 94 respondentů a 120 sledovaných lokalit!

„Naší snahou je aktivně přistoupit k letošní předpokládané situaci v lesích a udělat něco navíc pro její zvládnutí. Pomozte tedy nám a hlavně sobě navzájem. Čím více z vás se do projektu zapojí, tím rychleji se posuneme od dobrého nápadu ke skutečně využitelné a vypovídající databázi," říká administrátorka projektu, Veronika Lukášová z Lesnické práce.

Jak na to?

Zajímá vás účast v projektu KŮROVCOVÉ INFO? Máte lapač, který pravidelně sledujete? Přečtěte si návod a vyplňte registrační dotazník a pošlete jej na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Následně vám zašleme přístupové údaje, které vám umožní vkládat výši odchytu přímo do aplikace velmi jednoduchým způsobem, během několika vteřin, třeba i z chytrého telefonu či tabletu.
Připojte se, pomůžete lepší informovanosti o kůrovcovém rojení a výzkumu lýkožrouta smrkového!

Veškeré další informace najdete na www.kurovcoveinfo.cz.

Tým projektu KŮROVCOVÉ INFO

Líbil se vám článek?
(1 hlas)