Vytisknout stránku

KŮROVCOVÉ INFO získalo záštitu ministra zemědělství

Projekt KŮROVCOVÉ INFO, za nímž stojí Lesnická práce a Lesní ochranná služba VÚLHM, získal prestižní záštitu ministra zemědělství Mariana Jurečky. Ministerstvo zemědělství ho podpořilo pro významný přínos lesnickému rezortu.

Podstatou projektu KŮROVCOVÉ INFO (www.kurovcoveinfo.cz) je on-line sdílení informací o průběhu rojení lýkožrouta smrkového (Ips typographus) v různých nadmořských výškách v různých lokalitách České republiky a reálném čase. KŮROVCOVÉ INFO je službou vlastníkům a správcům lesů v ČR i platformou pro další zkoumání bionomie lýkožrouta smrkového.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (vlevo) a ředitel odboru hospodářské úpravy a ochrany lesů MZe Petr Bureš (vpravo) při prezentaci KŮROVCOVÉHO INFA na setkání s novináři v Přibyslavi 22. 8. 2016.

Datovým vstupem do webové aplikace KŮROVCOVÉ INFO jsou výše odchytů z feromonových lapačů na lokalitách, které do projektu dobrovolně registrují provozní lesníci z celé ČR bez rozlišení vlastníka. Ti pak údaje do aplikace vkládají v pravidelných přibližně týdenních intervalech přes internet. Výstupem je mapa s přiřazením jednotlivých ploch k okresům a nadmořské výšce s informací o aktuální výši odchytu. V detailu jednotlivých ploch je zobrazena tabulka uskutečněných odchytů v týdenním cyklu a graf průběhu rojení. Současně je uváděna kumulovaná křivka odchytu, tj. odchyty od začátku rojení až do konce letové aktivity lýkožrouta smrkového. Výstupy v mapě jsou anonymní a účast v projektu je dobrovolná.

Ke konci srpna bylo v databázi aplikace již přes 2 200 odchytů z téměř 180 odchytových míst od 131 respondentů. Především jim patří velký dík, bez nich by projekt nemohl být realizován.

Výsledky monitoringu l. smrkového v jednotlivých oblastech jsou měsíčně zveřejňovány na stránkách projektu a jednou za dva měsíce v časopise Lesnická práce.

Hlavním partnerem projektu jsou Vojenské lesy a statky ČR, s. p. Partnerem projektu jsou také Lesy ČR, s.p. a další vlastníci a správci lesů.

Red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)