Vytisknout stránku

Nadace Dřevo pro život spustila kampaň "Dřevo je cesta"

Ve středu 26. 10. 2016 byla slavnostně zahájena osvětová kampaň „Dřevo je cesta". Pozvání Nadace dřevo pro život přijal ministr zemědělství Marian Jurečka a ředitel Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Jaromír Vašíček. Společně s ředitelem Nadace dřevo pro život Stanislavem Polákem představili veřejnosti cíle projektu, který je realizován s finanční podporou Ministerstva zemědělství. Cílem projektu je informovat veřejnost o pozitivních dopadech využívání dřeva - naší domácí obnovitelné suroviny - na životní prostředí, českou společnost a ekonomiku.

Za účelem efektivního šíření této osvětové kampaně bude vytvořena komunita nositelů a podporovatelů značky „Dřevo je cesta". Prvním členem této komunity se stalo Ministerstvo zemědělství. Originální dřevěné oprávnění k využívání této značky převzal ministr zemědělství Marian Jurečka.

V České republice se dlouhodobě zvyšuje stav zásob dříví v lesích a zalesněné plochy přibývá. Díky trvale udržitelnému způsobu hospodaření českých lesníků máme k dispozici dostatek domácí obnovitelné suroviny - dřeva. Zvýšený zájem veřejnosti o tuto surovinu je proto z pohledu státu velmi žádoucí.

„Ministerstvo zemědělství podporuje nejen vlastníky lesů a zpracovatele dřeva, ale i aktivity, které zvyšují zájem veřejnosti o dřevo jako domácí obnovitelnou surovinu. Chceme zvrátit trend nadměrného vývozu surového dříví, při kterém přicházíme o miliardy korun ročně, protože přidaná hodnota spojená se zpracováním dřeva končí v zahraničí," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ředitel Nadace dřevo pro život Stanislav Polák dále vysvětlil, že: „Za účelem efektivního šíření této osvětové kampaně vytváříme komunitu nositelů a podporovatelů této značky. Její členové zveřejní podpisem Prohlášení nositele značky Dřevo je cesta, že sdílí hodnoty spojené s touto osvětovou kampaní a chtějí je šířit jak osobním doporučením, tak pomocí informačních materiálů, které jim zdarma poskytneme." 

Zásoba dříví v lesních porostech ČR dlouhodobě roste. V současnosti je zalesněno 34 procent plochy republiky, přičemž od roku 1990 kromě let 2006 a 2007 po likvidaci škod po orkánu Kyrill byl vždy vyšší přírůst lesa než těžba. Proti období první republiky vzrostla zásoba na dvojnásobek. Loni bylo v ČR v lesích 693 milionů metrů krychlových dříví.

Podle Ministerstva zemědělství se polovina českého vytěženého dříví vyveze do zahraničí na další zpracování. To by se ale podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mohlo zpracovávat více v ČR, což by mělo dopad na zaměstnanost i odvody do státního rozpočtu. Ministerstvo podpořilo projekt Dřevo je cesta necelými 840 000 korunami.

Loni se nahodilá těžba v tuzemsku meziročně skoro zdvojnásobila. Podle údajů ze zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství se nahodile vytěžilo 8,15 milionů metrů krychlového dříví. Vzrostla těžba dříví poškozeného kůrovcem. Celkem, i s plánovanou těžbou, se v českých lesích vytěžilo 16,16 milionu metrů krychlových surového dříví, což ve srovnání s předchozím rokem znamená nárůst o 0,68 milionu kubických metrů.

V loňském roce podle Vašíčka činil dřevozpracující průmysl a navazující činnosti 2,5 procenta českého HDP. Na daních se z tohoto sektoru podle něj ročně odvede zhruba kolem tří miliard korun.

Více informací o tom, proč je dřevo cesta a jak se do projektu zapojit, lze najít na www.DrevoJeCesta.cz nebo na www.facebook.com/DrevoJeCesta.

Podle TZ Nadace dřevo pro život, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)