Vytisknout stránku

Prezident podepsal novelu zákona o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin

Pokuty za neposkytnutí genetických vzorků lesních dřevin se sníží na pětinu. Místo dosavadních 100 000 korun to podle novely zákona o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin, kterou 14. 2. podepsal prezident Miloš Zeman, bude maximálně 20 000 korun.

Luštící pece, Semenářský závod v Týništi nad Orlicí Lesů ČR. Foto: Martin Baláš

Zaplatit je bude muset vlastník nebo nájemce lesa za to, že neposkytl nebo neumožnil odběr vzorků pro potřeby Národního programu ochrany a reprodukce genofondu lesních dřevin. O podpisu novely informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Novela zavádí povinnost bezúplatného poskytování vzorků i pro naplnění Národní banky osiva a explantátů lesních dřevin. Konzervace vzorků v této bance je podle ministerstva zemědělství zálohou cenných genotypů lesních dřevin pro případ, že jejich konzervace v místě přirozeného výskytu bude neúspěšná. Vzorky smrku ztepilého, borovice lesní či modřínu opadavého budou v bance uloženy 20 až 30 let.

Norma také rozšiřuje povinnosti vlastníka lesa vést evidenci o původu reprodukčního materiálu lesních dřevin použitého při umělé obnově lesa a zalesňování, a to o kategorii identifikovaného reprodukčního materiálu. Ministerstvo bude moci v takových případech udělit výjimku.

Předloha umožňuje také zkrácení doby platnosti schválených lesních hospodářských plánů v případech, kdy vlastníci lesů chtějí slučovat části svého majetku do nových celků.

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)