Vytisknout stránku

O pravidlech pro národní parky Sněmovna zatím nerozhodla

O sporných nových pravidel pro národní parky Sněmovna při projednávání 21. 2. nerozhodla. Diskusi o novele zákona o ochraně přírody a krajiny přerušili opoziční občanští demokraté, kteří si vzali přestávku do konce jednacího dne. V debatě zatím vystupovali zejména zastánci senátní verze, která by podle kritiků naopak mohla vést až ke konci národních parků v Česku. Kdy se poslanci k předloze vrátí, zatím není jasné.

Za šumavský masakr motorovou pilou označil senátní návrh ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Uvedl, že s prezidentem Milošem Zemanem, který přišel verzi horní komory do Sněmovny podpořit, má ideologický střet. Brabec zopakoval, že schválení senátní verze by mohlo znamenat konec národních parků v Česku. "To si dovolil hodně," komentoval jeho slova jihočeský poslanec ODS Jan Zahradník, podle kterého obyvatelé nejsou takoví teroristé, aby se do národního parku s motorovou pilou vydali. Brabec se podivil na tím, že národní park by měl podle této verze zajistit udržitelný rozvoj obcí, klade podle něho ochranu přírody na stejnou úroveň jako další účely národního parku a škrtá dlouhodobý cíl, kterým je ochrana přírody. Ministr hájil i navrhované patnáctileté moratorium na rozdělení národních parků do jednotlivých zón. Přineslo by podle něho stabilitu, každý ředitel národního parku by nemohl "nastavit kormidlo" jinak.

Prezident by místo národních parků měl raději podle ministra Brabce chráněné krajinné oblasti nebo dokonce jakési přírodní městské parky. "Problém je v nás, že chceme všechno řídit, chceme mít potůčky a řeky pěkně narovnané, zvířátka spočítané a očipované a stromy jako vojáky," řekl Brabec. Zdůraznil, že přírodní zóny tvoří jen značnou menšinu území. Za chybu ale ministr pokládá to, že do šumavského národního parku bylo zahrnuto větší množství obcí a sliby, které jim byly dány, nebyly naplněny.

O senátních úpravách novely o ochraně přírody také řekl, že jsou dračím vejcem. "Pokud by byly aplikovány, mohly by znamenat nekonečný chaos a právní zmatek a spory včetně soudních," uvedl.

Plzeňský poslanec ČSSD Václav Votava se o senátních úpravách vyjádřil jako o skutečném kompromisu. Ohradil se proti obavám, že Šumava by snad byla zabetonována a postavily by se tam lunaparky. "Musí se vzít v potaz, že na Šumavě žijí také lidé," zdůraznil.

Horní komora chce v novele o ochraně přírody například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Kritici poslaneckého znění předlohy mluví hlavně o Šumavě. Bez senátních úprav podle nich zasáhne tamní obyvatele, udělá z nich lidi nižší kategorie, případně je dokonce donutí odstěhovat se.

Prezident Zeman se ve sněmovně vymezil proti "zeleným fanatikům"

Senátní znění předlohy podpořil v dolní komoře prezident Miloš Zeman. Postavil se proti zvětšování bezzásahových zón na Šumavě. Časem by podle něho uschnul i její zbytek. Před poslanci 21. 2. při projednávání zákona o ochraně přírody a krajiny v Poslanecké sněmovně mluvil při obhajobě senátní verze návrhu o zelených fanaticích a umělé a fiktivní divočině. Zeman se opřel se do Strany zelených a bývalého ministra životního prostředí za tuto stranu Martina Bursíka. Při odchodu ze Sněmovny pohrozil vetem, pokud by poslanci setrvali na své verzi zákona.

"Nevěřte zeleným fanatikům, těm, kdo z jednoho z nejkrásnějších koutů české přírody dělají svoje experimentální pole. Už toho zničili dost," prohlásil Zeman. "Když někdo vykácí alej, tak se stává předmětem kritiky. Když někdo zničí 60 000 stromů, tak se těm "bursíkům" nic nestane," řekl.

V hospodářských lesích bylo podle něho zvykem, že strom, který byl napaden kůrovcem, byl pokácen. Zeman to označil za dobrou praxi. Podle něj skončila před deseti lety v době, kdy byl Martin Bursík ministrem životního prostředí a kdy se podle Zemana ekologické aktivistky přivazovaly ke stromům napadeným kůrovcem. "Když tam přišli dřevorubci, tyto dívky bránily dřevorubcům v pokácení těchto stromů. A místo toho, aby je tito dřevorubci přeřízli - mám tím samozřejmě na mysli ty stromy - tak odešli," řekl Zeman. Tento krok podle něj vedl k rozšíření kůrovce geometrickou řadou.

V souvislosti s bezzásahovostí mluvil prezident o vytváření potěmkinovských vesnic. "Nemám rád, když někdo vytváří potěmkinovské vesnice, pokládám ho za podvodníka. Ale člověka, který věří potěmkinovským vesnicím, pokládám za hlupáka. A právě proto bych vás chtěl ve svém vystoupení poprosit, nevěřte zeleným fanatikům," řekl.

"Není nic smutnějšího, když umírají stromy. Když umírají kvůli fanatikům, kteří by si přáli umělou, nikoli přírodní divočinu," uvedl Zeman.

Zeman prosazuje, aby Sněmovna přistoupila na senátní verzi zákona, i když v projevu uvedl, že obecně není velkým příznivcem existence Senátu. Při odchodu z dolní komory zopakoval předchozí vyjádření, že pokud poslanci schválí sněmovní verzi zákona, bude ji vetovat. "Ano, samozřejmě, že to platí stále," řekl novinářům.

Horní komora chce v novele o ochraně přírody například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Senátní návrhy by podle kritiků mohly vést až ke konci národních parků jako nejcennějších chráněných území. Degradovaly by je podle nich na výrazně nižší úroveň. Odpůrci poslaneckého znění mluví hlavně o Šumavě. Bez senátních úprav podle nich zasáhne tamní obyvatele, udělá z nich lidi nižší kategorie, případně je dokonce donutí odstěhovat se.

Čtěte také: Ředitelé národních parků žádají o podporu sněmovní verze novely zákona č. 114

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)