Vytisknout stránku

Agrární komora má nové vedení, V. Veselý je viceprezidentem

Prezidentem Agrární komory ČR zvolil sněm 16. 3. v Olomouci ředitele firmy Rabbit Trhový Štěpánov Zdeňka Jandejska. V čele komory nahradil Miroslava Tomana, který už nekandidoval. Dvaašedesátiletý Jandejsek byl jediným kandidátem na prezidenta komory. Mezi své priority řadí omezení zahraničních dovozů potravin za dumpingové ceny a vyšší podporu státu intenzivní živočišné výrobě a citlivým komoditám.

Pro Jandejska hlasovalo 130 ze 188 delegátů sněmu. "Je to silný mandát, který jsem nečekal," uvedl Jandejsek, který komoru povede následující tři roky. Po svém zvolení novinářům řekl, že v čele agrární komory se chce zaměřit na národní dotace, problematiku takzvaného zastropování dotací a dumpingové dovozy, jež podle něj likviduji tuzemský trh.

Jandejsek chce, aby v příštím programovacím období EU nebyl stanoven strop plateb pro velké podniky. Odmítl také snižování plateb pro znevýhodněné, například horské oblasti, tzv. LFA, u zemědělců hospodařících na větší ploše. Nový prezident by také chtěl, aby stát zvýšil podíl na citlivé komodity z celkových přímých plateb z 15 na 25 procent. Komora chce také marketingový fond na propagaci tuzemské produkce a zvýšit finanční zdroje pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond nejméně na dvě miliardy Kč ročně.

Sněm zvolil i vedení komory. Na šest míst pro viceprezidenty komory se přihlásilo devět kandidátů. Uspěli předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha, ředitel společnosti Agro Jesenice Josef Kubiš, místo obhájil Václav Hlaváček. Novým viceprezidentem se také stali dlouholetý ředitel společnosti Klas Nekoř Leoš Říha, Bohumil Belada ze společnosti Farmtec, která patří Agrofertu, a Vladimír Veselý z Lesnicko-dřevařské komory, která je součástí Agrární komory ČR.

Red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)