Vytisknout stránku

Sněmovna přehlasovala veto prezidenta, novelu zákona 114 schválila

Novela zákona č. 114 o ochraně přirody a krajiny, řešící nová pravidla pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě, bude platit. Sněmovna 4. 4. přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana, podle kterého novela o ochraně přírody a krajiny nepřihlíží ke zvláštnostem šumavského národního parku. Předloha nyní bude moci vyjít ve sbírce. Novela ale možná skončí u Ústavního soudu, protože si na ní chce stěžovat Svaz obcí NP Šumava.

Novela přinese národním parkům podle ministerstva pro životní prostředí stabilitu díky tomu, že se stanovené zóny nebudou moci 15 let měnit, i otevírání národních parků, především Šumavy, šetrné turistice.

Zákon předpokládá rozdělení parků do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území. Vymezí se například taky cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. Zruší se zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo vjezdu mimo silnice. Stát nebude moci v národních parcích prodávat žádné své pozemky, na ostatní bude mít předkupní právo.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že ve stanovisku prezidenta nenašel nic nového. "Musím konstatovat, že zůstávám zcela na svém, že si myslím, že poslanecká verze novely zákona o ochraně přírody a krajiny je dobrá a je vyvážená," řekl. V tiskové zprávě pak ministr sdělil, že zvítězil "zdravý rozum nad demagogií" a snahou nechat po další léta národní parky v další nejistotě. Nyní podle něho bude nutné připravit zásady péče, novou zonaci a do dvou let od účinnosti zákona zahájit jednání o vymezení klidových území. Změny se budou týkat i návštěvních řádů, dodal Brabec.

Reportáž ČT24 k tématu novely najdete zde.

V dnešní debatě ale opět vystoupili zejména odpůrci novely, kteří podobně jako prezident upozorňovali na odlišnosti šumavského parku. "Na jeho území jsou obce, v nichž žijí lidé. Měl by se na ně brát zřetel," řekl Václav Votava (ČSSD). Stejně jako například Jan Klán (KSČM) soudí, že Šumava by měla mít vlastní normu. "Zákon je sporný z hlediska odborného, občanského i politického," podotkl Jan Zahradník z ODS. Jeho stranický kolega Vladislav Vilímec označil předlohu za zákon proti obyvatelům Šumavy a proti Šumavě jako takové. Naopak předseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že novela zachová určitou část divoké přírody budoucím generacím. TOP 09 jako konzervativní, byť opoziční strana proto podle něho nemá nejmenší důvod předlohu nepodpořit.

Sněmovna normu potvrdila hlasy 117 ze 149 přítomných poslanců, proti bylo 18 členů. Novelu nepodpořili zejména poslanci ODS a KSČM.

Zeman se obává toho, že novela nejprve omezí a v dlouhodobé perspektivě skoro zcela potlačí oprávněné zájmy šumavských obcí, místních obyvatel i návštěvníků. Předloha podle něho nepřiměřeně nadřazuje hlediska, která se týkají životního prostředí, a může přispět k postupnému zániku lidského osídlení v národním parku.

Ve dvou nejcennějších zónách nebudou možné ani zásahy proti škodlivým organismům, v zóně s nejnižší ochranou bude omezena případná stavební činnosti, tvrdí prezident. Před poslanci se přimlouval za přijetí senátních úprav. Horní komora chtěla v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Podle Zahradníka představovaly senátní úpravy pokus o kompromis. Sněmovna ale setrvala na svém znění normy. Účinná by mohla být od června.

Šumavské obce podají ústavní stížnost na nová pravidla parků

Na nová pravidla pro národní parky podá Svaz obcí Národního parku Šumava ústavní stížnost. Řekl to předseda svazu a starosta obce Modrava Antonín Schubert. Sporná pravidla schválila Sněmovna po vetu prezidenta Miloše Zemana. Podle kritiků novela omezí rozvoj obcí a turistiku v šumavském parku, podle ředitelů národních parků či ministerstva životního prostředí přinese parkům stabilitu a lepší ochranu přírody.

"Svaz obcí se teď prostřednictvím minimálně 17 senátorů obrátí na Ústavní soud," uvedl Schubert. Stížnost podá předseda svazu co nejdříve. Už ji předjednal s advokátními kancelářemi, které podle Schuberta nevidí boj obcí jako prohraný, protože argumentů má údajně svaz dost.
Schubert již dříve kritizoval, že novela zpřísňuje ochranu přírody a přitom zapomíná na to, že v šumavském parku žijí lidé. Starosta tvrdí, že novela otevírá Šumavu pro vyvolené a uzavírá rozsáhlé oblasti pro úpravu běžkařských tratí.

Podle ČTK, red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)