Vytisknout stránku

ÚOHS neuspěl s odvoláním proti zrušené půlmilionové pokutě pro LČR

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) neuspěl se svým odvoláním k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) proti zrušené půlmilionové pokutě, kterou v roce 2014 uložil Lesům ČR. Tendrem na dodávku ochranných pracovních prostředků se bude muset úřad zabývat znovu, vyplývá z webu NSS.

Lesy ČR zadávaly zakázku v roce 2010. Pro výpočet nabídkové ceny měli uchazeči využít položky ve vzorovém koši výrobků, který vycházel z nákupů provedených zadavatelem v minulosti, přičemž množství odpovídalo odběrům za rok. Na základě vzorového koše uchazeči vypracovávali cenové nabídky.

ÚOHS tvrdil, že Lesy ČR ale měly v úmyslu objednávat i zboží, které nebylo ve vzorovém koši uvedené. Tento postup prý mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Smlouva s vítěznou firmou byla podle ÚOHS navíc v rozporu s návrhem rámcové smlouvy obsaženým v nabídce firmy.

ÚOHS se případem zabýval opakovaně, původně uložil státní firmě milionovou pokutu. Předseda úřadu Petr Rafaj ale rozhodnutí svých podřízených zrušil, protože nebylo dostatečně srozumitelné. V následujícím verdiktu byla pokuta poloviční. Také Nejvyšší správní soud a Krajský soud v Brně měly případ na stole dvakrát. Pokutu nakonec oba soudy zrušil a případ vrátily na ÚOHS.

Tendr se týkal nákupu například rukavic, ochranných sluchátek, brýlí, helem, obuvi a pracovních oděvů.

Red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)