Vytisknout stránku

MŽP nyní neplánuje vyhlášení NP Křivoklátsko, kraj ho nepodporuje

Ministerstvo životního prostředí aktuálně neplánuje vyhlášení Národního parku Křivoklátsko, čeká na poptávku Středočeského kraje a obcí. Hejtmanství vyhlášení národního parku nepodporuje, proti je i část obcí. Podmínkou pro případné vyhlášení NP je i novela zákona o ochraně přírody a krajiny, jejíž projednávání trvalo přibližně dva roky a nedávno byla schválena.

"Domnívám se, že současný stav ochrany přírody na Křivoklátsku je dostatečný. Zodpovědný a kvalifikovaný přístup lesního hospodaření v kombinaci s ochranou přírody formou chráněné krajinné oblasti i dalších maloplošných chráněných území je dostatečný a odpovídá i charakteru přírodního dědictví Křivoklátska," uvedl krajský radní pro životní prostředí a zemědělství Ivo Šanc (STAN).

Aktuálně se ministerstvo životního prostředí zaměřuje na přípravu dokumentů a právních předpisů v současných národních parcích, kde je třeba například vymezit klidová území a další. "Ale především platí to, co neustále opakujeme, že nebudeme vyhlašovat jakýkoliv nový národní park, pokud po něm nebude poptávka v příslušném regionu," uvedla mluvčí MŽP Jana Taušová. Podle ní je ministerstvo připraveno jednat, pokud se tato situace změní.

Národním parkem se měla stát asi šestina plochy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Příznivci národního parku kritizují například monokulturní porosty náchylné k poškození hmyzem a klimatickými vlivy, odpůrci se obávají například omezení pohybu, změny režimu lovu zvěře či těžby dříví. Přílišná ochrana by podle některých mohla až utlumit životaschopnost lesa.

Většina obcí na Křivoklátsku považuje ochranu za dostatečnou. Podle Šance se ukazuje, že hospodaření vlastníků lesa i působení Lesnického parku Křivoklátsko společně se zákony a kontrolami úřadů včetně kraje dává dostatečnou záruku zachování i obnovy přírodního dědictví Křivoklátska.

"Argument rozvoje cestovního ruchu, který byl někdy v souvislosti s případným zřízením národního parku zmiňován, pokládám za ne úplně šťastný ve vztahu k ochraně přírodních hodnot," doplnil Šanc. Osvěta by podle něj měla být zaměřena obecně na ochranu přírodních hodnot a udržitelný způsob hospodaření v lese, a ne na propagaci případného národního parku.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)