Vytisknout stránku

Do KŮROVCOVÉ INFA se letos zapojilo již 200 lesníků

Doplněno o graf dosavadního průběhu rojení. Jaro je v plném proudu a po jeho chladném začátku, které nahrálo do karet lesníkům v celé zemi, už se kůrovci začali rojit. Náběh začátku rojení je vidět i na stoupajících počtech i výších vložených odchytů do aplikace KŮROVCOVÉ INFO (www.kurovcoveinfo.cz), do kterého se v letošní sezóně zapojilo již 200 provozních lesníků. 

Co je KŮROVCOVÉ INFO?

Projekt Lesnické práce a Lesní ochranné služby VÚLHM KŮROVCOVÉ INFO je zaměřen na on-line monitoring a sdílení informací o průběhu rojení některých druhů lýkožroutů (l. smrkový, l. severský, l. lesklý) a chroustů (ch. obecný, ch. maďalový) v různých nadmořských výškách v různých lokalitách České republiky, prostřednictvím webové aplikace www.kurovcoveinfo.cz. KŮROVCOVÉ INFO je službou vlastníkům a správcům lesů v ČR i platformou pro další zkoumání bionomie těchto škůdců.

Letos začalo rojení téměř o měsíc později než loni a dává to společně s relativně chladnou a vlhkou zimou optimistický předpoklad, že by letos mohly proběhnout na většině území pouze dva cykly rojení.

Podle vašich vkládaných odchytů je patrné, že rojení l. smrkového už probíhá v celé republice, na některých místech dokonce už dosáhlo vysoké míry kumulovaných odchytů (červená kolečka). Žloutnout (střední míra kumulovaného odchytu - žlutá kolečka) nám začínají například okresy na Šumavě a v kritické oblasti severovýchodní Moravy.

U l. severského, u kterého je registrováno méně odchytových míst, už bylo vysokých hodnot kumulovaného odchytu dosaženo ve značné části moravských okresů.

V průběhu června se na stránkách www.kurovcoveinfo.cz objeví první výsledky vyhodnocení průběhu rojení, najdete ho také v červencové Lesnické práci.

Do aplikace KŮROVCOVÉ INFO se od jejího spuštění na začátku dubna zaregistrovalo již téměř 200 respondentů napříč celou republikou. Zapojili se provozní lesníci ze státních, soukromých, obecních i církevních lesů, a také z národních parků. Ke konci května bylo již sledováno přes 500 odchytových míst a vloženo bylo téměř 1500 odchytů.

V rámci letošního pilotního projektu instalují vybraní respondenti poblíž sledovaných lapačů registrovaných do KŮROVCOVÉHO INFA během druhé poloviny května dataloggery, zaznamenávající každou hodinu aktuální teplotu na lokalitě. Data se v několikadenních intervalech stahují pomocí mobilních telefonů a následně se průměrné teploty ukládají do grafu, který najdete pod grafem průběhu rojení v detailu odchytových míst. Data by měla sloužit k potvrzení závislosti intenzity rojení na průběhu teplot.

Tato místa jsou v mapě aplikace označena ikonkou teploměru.

V dalším roce by měl být počet dataloggerů navýšen tak, aby měla data co největší vypovídající hodnotu.

Všem respondentům děkujeme za zapojení!

Pro svůj praktický přínos lesnickému sektoru získal projekt i pro rok 2017 záštitu ministra zemědělství Mariana Jurečky.

Tým KŮROVCOVÉHO INFA

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)