Vytisknout stránku

ČSÚ: Loni se v ČR vytěžilo 17,6 milionu kubíků dříví

Těžba dřeva v českých lesích se loni meziročně zvýšila o devět procent na 17,6 milionu metrů krychlových bez kůry. Jde o třetí nejvyšší hodnotu za dobu sledování, uvedl v tiskové zprávě Český statistický úřad (ČSÚ). Růst objemu do značné míry zapříčinila nahodilá těžba.

Skoro osm desetin vytěženého dříví tvořil smrk, dále se pak kácely borovice a buk.

Nahodilá těžba loni stoupla o 1,2 milionu kubických metrů na 9,4 milionu. "Během posledních let se na stavu lesů podepisuje sucho a činnost škůdců, například lýkožrouta nebo václavky. Vlivem těchto faktorů chřadnou smrkové porosty hlavně na Moravě a ve Slezsku. Kvůli tomu přibývá nahodilých těžeb," vysvětlila předsedkyně úřadu Iva Ritschelová.

To potvrzují i údaje Lesní ochranné služby, která loni zaevidovala rekordní objem vytěženého kůrovcového dříví. Šlo o tři miliony metrů krychlových, což je dvojnásobek předloňských hodnot. Údaje, které odborníci získávají od lesních správ a vlastníků lesů, jsou přibližně ze 70 procent Česka, ze zbylých 30 procent republiky tyto údaje nemají. Po přepočtu na celý stát by tak mohlo jít až o 4,3 milionu metrů krychlových vytěženého kůrovcového dříví.

Nejhorší situace byla podle statistiků loni v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, kde byl podíl nahodilé těžby skoro 90%. "Tyto dva kraje představovaly téměř polovinu republikových nahodilých těžeb a 29 procent celkového objemu těžeb v Česku," doplnil šéf zemědělských statistik úřadu Jiří Hrbek.

Celková výměra lesních pozemků se i nadále rozrůstá, loni o 1500 hektarů na 2,7 milionu hektarů, což je 34 procent celkové výměry ČR.

V lesnictví loni pracovalo podle úřadu 13 132 lidí, z toho polovina manuálně. Jejich průměrná měsíční hrubá mzda činila 25 602 korun, což byl meziroční nárůst o 2,8 procenta.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)