Vytisknout stránku

Na Vysočině se loni skoro zdvojnásobil objem kůrovcového dříví

V lesích Vysočiny se minulý rok zvýšila těžba dřeva napadeného kůrovcem o 92 procent na více než 250 000 metrů krychlových. Na celkové produkci dřeva v kraji se těžba stromů poškozených hmyzem podílela skoro 17 procenty.

"Loňský a předloňský rok byly hodně suché, kůrovec se rojil až třikrát," řekl František Kučera, pelhřimovský starosta a předseda Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL). Uvedl, že někteří vlastníci, zejména drobní, neprovádí důsledně prevenci a odstraňování nemocných stromů.

"Hlavně vzniká škoda na zpeněžení dřeva, protože když je suchý nebo napadený strom, vykupují ho pilaři za nižší cenu," uvedl Kučera. Lesníci musejí zůstat ve střehu i v tomto roce. "Ten kůrovec tady je, to nezmizí během jednoho roku," řekl.

Na Vysočině zabírají lesy 207 000 hektarů půdy. Je to 7,8 procenta celkové rozlohy lesů v ČR, čtvrtý nejvyšší podíl mezi kraji. Nejrozsáhlejší jsou lesy v Jihočeském kraji.

Celková těžba dřeva se na Vysočině loni meziročně zvýšila o šest procent na 1,491 milionu metrů krychlových. Objem nahodilé těžby se udržel na předloňské úrovni 682 000 metrů krychlových, a to díky tomu, že výskyt polomů a vývratů způsobených počasím se minulý rok snížil o polovinu. Těžba dřeva napadeného hmyzem však byla na Vysočině vloni nejvyšší v posledním desetiletí.

Ještě více dřeva poškozeného hmyzem než z Vysočiny plynulo ze čtyř krajů, a to z Jihočeského, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského. V Moravskoslezském kraji, kde byl podle statistik dopad škůdců nejhorší, bylo vytěženo 1,66 milionu metrů krychlových napadeného dřeva, což představovalo zhruba 60 procent celkové roční těžby v tomto kraji.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)