Vytisknout stránku

Program obnovy lesní krajiny nám připomíná hodnotu stromů

Během posledního desetiletí výrazně vzrostla podpora a závazky plynoucí z programu „Obnova lesní krajiny" („Forest Landscape Restoration"). V návaznosti na Bonnskou výzvu se přibližně 40 zemí, subnárodních jurisdikcí a nevládních subjektů zavázalo obnovit lesní krajiny na 148 milionech hektarů. Zatímco environmentální benefity ve smyslu ekosystémových služeb jsou zřejmé, ekonomické aspekty a výhody pro místní obyvatele nejsou vždy v popředí zájmu snah o obnovu lesní krajiny.

Zhruba 1,3 miliardy lidí je existenčně závislá na lese – to představuje 20 % světové populace. Patří sem zisky z prodeje dřeva, stejně tak jako hodnota ovoce, krmiv, léků a dalších přímých i nepřímých produktů, které lidé spotřebovávají. Obnova lesních krajin v celosvětovém měřítku ovšem vyžaduje novou vizi integrované ekonomie lesa, která bude chápat les v celém jeho hodnotovém řetězci. Snahy o obnovu lesních krajin tedy nepředstavují jen ochranu a obnovu lesa, ale též zdroj hospodářského růstu a omezení chudoby.

Podle odhadu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) představuje roční čistý zisk z obnovy 150 milionů hektarů lesa přibližně 85 miliard USD. Kromě toho taková obnova přispěje velkou měrou ke zmírnění klimatické změny. Pokud chceme dosáhnout ambiciózních cílů v oblasti obnovy lesa na globální a národní úrovni, do centra pozornosti by se měly dostat i ekonomické argumenty. Netýká se to jen lesů, důležité jsou i jednotlivé stromy rostoucí na farmách, které poskytují značný užitek. Podle studie uskutečněné ve čtyřech subsaharských zemích rostou stromy na jedné třetině farem a tyto farmy vykazují lepší hospodářské výsledky než ty, kde stromy nerostou. Stromy na farmách mohou též zlepšit produktivitu krajiny, jsou však často v národních zemědělských a lesnických politikách přehlíženy.

Dvě další studie Programu pro lesy (PROFOR) se snaží porozumět klíčovým faktorům při aplikaci tzv. lesního farmaření ve Rwandě a Malawi, které zlepšuje úrodnost půdy a zvyšuje výnosy tím, jak omezuje půdní erozi, doplňuje organický materiál a živiny a současně zmírňuje dopady výkyvů klimatu. V Malawi je lesní farmaření podporováno pro zvýšení zemědělské produkce u drobných farmářů, kteří nemají prostředky na nákup umělých hnojiv. Lesní farmaření je široce rozšířeno též ve Rwandě, kde umožňuje obyvatelům venkova zvýšit sklizně a příjmy. Přechod na systém lesního farmaření se již osvědčil při zvyšování příjmů z produkce ovoce, lesních produktů, mléka, kontroly půdní eroze a zvýšení úrodnosti.

Tyto příklady jsou důkazem velkých příležitostí, které nabízí obnova lesních krajin pro životní prostředí, ekonomiku a snižování chudoby. Připomínají nám též, že pokud myslíme na lesy, nesmíme opomíjet ekonomickou hodnotu stromů.

 

Podle PROFOR (5. 7. 2017), David Sadecký

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)