Vytisknout stránku

LČR vypsaly tendr 2018+

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vyhlásil pětiletý tendr 2018+ na práce v lesích a prodej dřeva od 1. ledna 2018. Odhadovaná hodnota zakázky je víc než 2,8 miliardy korun, objem dřeva k těžbě je 5,1 milionu metrů krychlových.

Dvěma zásadními novinkami v podmínkách tendrů je možnost podniku vyřadit ze soutěže nekvalitní firmu a zavedení stropu objemu zakázky pro jednu firmu. Uzávěrka pro podání nabídek je 5. září. Řekla to mluvčí LČR Eva Jouklová. 

Aby podnik získal spolehlivé dodavatele, zohlední podle E. Jouklové při hodnocení své dosavadní zkušenost s firmami. "Pokud uchazeč o zakázku během posledních tří let neplnil jinou lesnickou zakázku pro Lesy ČR podle smlouvy, můžeme ho ze soutěže vyloučit. V budoucnu může doložit, že přijal účinná opatření pro odstranění nedostatků. Pak jeho účast opět uvítáme," uvedl k novince generální ředitel LČR Daniel Szórád. Vyřazení nekvalitního uchazeče podle něj umožňuje novela zákona o zadávání veřejných zakázek.

Lesy ČR také nově omezí celkový rozsah zakázky, který může získat jeden subjekt či vlastnická skupina. "Chceme podpořit zdravou konkurenci. Znamená to, že dodavatelům patřícím do jedné vlastnické skupiny bude celkem zadána nejvýše jedna třetina veřejné zakázky. Strop má zabránit ovládnutí tendrů jedním nebo dvěma subjekty," uvedl Szórád.

Opatření by mělo podle LČR chránit také účastníky tendru před nepředpokládaně velkým vítězstvím, které by bylo nad jejich kapacitní možnosti. 

V tendru 2018+ bude předmětem soutěže 52 územních jednotek, loni to bylo 48 jednotek. Hodnotícím kritériem, po splnění kvalifikačních požadavků, bude nabídnutá cena. Pokud vítěz tendru kontrakt odmítne přijmout, bude se soutěž podle Szóráda opakovat.

Z 52 jednotek je u 29 soutěž o takzvanou komplexní zakázku. Vítěz tendru dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje. Komplexní zakázka o odhadovaném objemu 2,3 miliardy korun je nejhodnotnější a firmy o ni mají největší zájem. U deseti jednotek se bude soutěžit o zakázku na těžbu s prodejem dřeva v hodnotě prací 152 milionů korun a u 13 jednotek půjde o soutěž pouze na pěstební práce v hodnotě 337 milionů korun.

Zakázky na pěstební činnost podnik vyčleňuje kvůli nabídce pro menší dodavatele. "Nenárokujeme si ani bankovní garance. Přesto jsme větší zájem dodavatelů nezaznamenali. I tak jednotky dále členíme na dílčí zakázky a výsledky monitorujeme a vyhodnocujeme," uvedl Szórád.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)