Vytisknout stránku

Lesy ČR omezují úmyslnou těžbu a posouvají termín podání nabídek do tendru 2018+

Lesy ČR v srpnu významně omezily úmyslné těžby smrkového dříví. Chtějí tím snížit přetlak dříví na trhu, kde je přebytek nabídky dříví z větrných a kůrovcových kalamit a jeho cena klesá. Pilařské provozy v zahraničí také omezily nákup dřeva z ČR. Z tohoto důvodu také Lesy ČR posunuly termín podání nabídek do tendru 2018+ z 5. na 20. září 2017. Záměrem posunutí termínu je dát potenciálním smluvním partnerům více prostoru pro vytvoření nabídkových cen. 

Omezení úmyslných těžeb

Od srpna Lesy ČR zastavily aukce dřeva k těžbě na územních jednotkách s nadpolovičním podílem smrku. Smluvní partneři Lesů ČR, kteří ve státních lesích těží, nemusejí nově vytěžit celý objem smrkových sortimentů daný smlouvou. Objem úmyslných těžeb smrku mohou snížit až o pětinu. Tato opatření vycházejí i z připomínek profesních svazů, které v průběhu léta na negativní vývoj na trhu s dřívím upozorňovaly.

Důvodné obavy z přebytku dříví na trhu jsou podle Lesů ČR vyvolány velkými škodami v lesích po větrné smršti v Polsku a rozsáhlé nucené těžby kalamitního kůrovcového dříví  v České republice a podle Lesů ČR také v Rakousku a Německu. Polští lesníci odhadují kalamitu, které postihla nejvíce borové porosty ve středním a severním Polsku na 10 milionů kubíků.

Srpnové vichřice nadělaly škody i v českých lesích. Jen v lesích Lesů ČR bylo podle dosavadních odhadů poškozeno přes 230 000 metrů krychlových dřeva. Postiženy byly o problematické lokality severovýchodní Moravy. Vojenské lesy a statky oznámily poškození asi 100 000 metrů krychlových dříví.

Ještě v letošním prvním pololetí ceny dřeva rostly, což se odrazilo ve vyšších tržbách i zisku Lesů ČR. Podnik za prvních šest měsíců zvedl hrubý zisk meziročně o 6,3 procenta na 2,88 miliardy korun a tržby o šest procent na 5,85 miliardy korun. Těžbu dřeva do konce letošního června podnik zvýšil o 2,4 procenta na 3,93 milionu metru krychlových.

Posunutí termínu podání nabídek

Lesy ČR posunuly termín podání nabídek do třímiliardového tendru na lesní práce a těžbu z 5. na 20. září. Důvodem jsou podle vyjádření Lesů ČR aktuální změny na trhu se dřívím, kdy kvůli kůrovcovým a srpnovým větrným kalamitám je na trhu přebytek dříví, a není tak snadné určit jeho budoucí cenu. ČTK to řekla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Zájemci o zakázku od Lesů ČR musejí v nabídce stanovit cenu dříví, což pro ně v nynější situaci není jednoduché. Z nabídnuté ceny se pak vychází po celou dobu pětiletého kontraktu. "Proto jsme prodloužili termín podání nabídek a učinili jsme tak vstřícný krok vůči potenciálním dodavatelům, aby byli schopni stanovit reálné ceny dříví. Coby zadavatel zakázky máme podle zákona právo prodloužit termín podání nabídek," uvedla Eva Jouklová.

Vítězové tendrů by měli začít ve státních lesích pracovat od 1. ledna 2018. I přes prodloužení termínu podání nabídek má podnik podle Evy Jouklové dostatečnou časovou rezervu na posouzení a hodnocení nabídek tak, aby mohly práce začít 1. ledna. Nejzazším termínem pro uzavření smluv by podle mluvčí měla být polovina ledna.

Odhadovaná hodnota tendru 2018+ je přes 2,8 miliardy korun, objem dřeva k těžbě je 5,1 milionu metrů krychlových. Předmětem soutěže je 52 územních jednotek. Hodnoticím kritériem, po splnění kvalifikačních požadavků, je nabídnutá cena.

Z 52 jednotek se u 29 soutěží o takzvanou komplexní zakázku o odhadovaném objemu 2,3 miliardy korun. U deseti jednotek se soutěží o zakázku na těžbu s prodejem dřeva v hodnotě prací 152 milionů korun a u 13 jednotek jde o soutěž pouze na pěstební práce v hodnotě 337 milionů korun.

Do loňského tendru 2017+ o 48 jednotek se přihlásilo 36 firem, které podaly 313 nabídek. O zakázky se podělilo 14 firem. Vítězná firma Petra a s ní propojená společnost T.E.P. HOLZ uzavřely 13 kontraktů. Firma Uniles uspěla na deseti jednotkách a Progles na šesti.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)