Vytisknout stránku

Lesy ČR začnou hodnotit tendry na lesní práce a těžbu za 2,8 mld.

Státní podnik Lesy České republiky dnes dopoledne začne otevíráním obálek vyhodnocovat soutěže na lesní práce a prodej dřeva pro léta 2018 až 2022. Odhadovaná hodnota tendru 2018+ je 2,8 miliardy korun, objem dřeva k těžbě je 5,1 milionu metrů krychlových.

Předmětem soutěže je 52 územních jednotek. Hodnoticím kritériem, po splnění kvalifikačních požadavků, je nabídnutá cena.

Tendry podnik vypsal v červenci a původně měl obálky začít otevírat již 5. září. Posunutí termínu na dnešek podnik zdůvodnil rozkolísanou situací na trhu se dřevem, kdy jsou jeho ceny kvůli kůrovcovým a větrným kalamitám pod velkým tlakem. Podnik chtěl potenciálním zájemcům umožnit, aby mohli v nabídkách lépe stanovit ceny dříví, z nichž se pak vychází po celou dobu pětiletého kontraktu.

Lesy ČR většinu prací v lesích i prodej dřeva zadávají soukromým firmám prostřednictvím každoročních pětiletých tendrů zhruba pro pětinu území. Pro Lesy ČR je tento systém zadávání zakázek zdrojem miliardových zisků.

Do loňského tendru 2017+ se přihlásilo 36 firem, které podaly celkem 313 nabídek. O zakázky se podělilo 14 firem. Vítězná firma Petra a s ní propojená společnost T.E.P. HOLZ uzavřely 13 kontraktů. Firma Uniles uspěla na deseti jednotkách a Progles na šesti.

Podle ČTK

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)