Vytisknout stránku

Nový Lesnický park Podkomorské lesy vyhlásily Lesy ČR v Brně

Lesnický park Podkomorské lesy vyhlásil 27. října státní podnik Lesy České republiky. Kopíruje po obou stranách Brněnské přehrady hranice stejnojmenného přírodního parku.  Na 2 200 hektarech rostou až dvě stě let staré duby, buky a lípy.

Foto: TZ Lesy ČR

„Lesnické parky na Křivoklátu, Bezdězu či ve Křtinách jsou příkladem souladu lesnického hospodaření ohleduplného k přírodě i k lidem. V porostech u Brněnské přehrady se tradičně lesnicky hospodaří, a protože lesy bezprostředně přiléhají k Brnu, hodně je vyhledává i veřejnost. Začlenění této lokality do sítě lesnických parků je tedy přirozené," řekl Daniel Szórád, generální ředitel Lesů ČR.

V podmínkách Podkomorských lesů by měl lesnický park sloužit zejména k souladu lesnického hospodaření a udržitelného turismu, myslivosti a zájmů veřejnosti. Lokalita je kromě lesnictví významná kulturně a historicky. V tamější rezervaci Jelení žlíbek je od roku 1979 chráněn 120 až 200 let starý bukový porost s přirozeně dožívajícími staletými stromy a nově rašícími mladými stromky. V lesích se nachází původně zeměpanský hrad Veveří založený v roce 1050 a mezi Ostrovačicemi a Brnem se odehrává také děj Pohádky máje od Viléma Mrštíka.

„Lesnický park umožní srovnání trvale udržitelného a přírodě blízkého hospodaření. Bude využíván při projektech zaměřených na trvale udržitelné hospodaření v krajině, zejména v rámci mezinárodní sítě modelových lesů," uvedl Dalibor Šafařík, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR v Brně. Hovořil dále o šetrných výrobních technologiích využitých při lesnickém hospodaření v parku v zájmu zachování přírodní, krajinné a kulturní hodnoty území. Podnik bude informovat o parku také v nedávno otevřeném Centru lesní pedagogiky na krajském ředitelství Brno. Odtud bude vedena i administrativa.

Dle TZ Lesy ČR (27.10.2017), red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)