Vytisknout stránku

VLS letos vysadí rekordních 12,5 milionu stromů, napřesrok plánují 20 milionů

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v letošním roce vysadí rekordní počet sazenic stromů. V šesti unikátních lesních lokalitách ve správě státního podniku bude do konce roku vysazeno přes 12 a půl milionu sazenic. Většinu z nich přitom budou tvořit listnáče.

Většina nových stromů byla u VLS vysazena během prvních třech kvartálů letošního roku. Jde o 9 a půl milionu sazenic. Více než polovinu z nich přitom tvoří listnaté dřeviny.
Snažíme se zakládat druhově pestré porosty, které budou odolnější proti negativnímu vlivu škodlivých činitelů, výkyvům počasí a změnám klimatu. Vytěžené lesní plochy opět zalesňujeme prakticky bez odkladu, nejlépe v následujícím roce po těžbě," uvedl ředitel VLS Josef Vojáček.

Stejně jako další lesníci, také VLS řeší problémy spojené s výkyvy počasí, které především v moravských lesních oblastech způsobují plošné odumírání smrků a jejich následné napadání škůdci.
VLS tak letos téměř o dva miliony překročí rekordní výsadbu z roku 2016. V příštím roce přitom státní podnik plánuje další navýšení výsadby až na 20 milionů sazenic. A také plánované výsadbě roku 2018 by měly dominovat listnaté dřeviny, budou tvořit bezmála dvě třetiny.

Bezmála 16 milionů sazenic z plánované výsadby u VLS na rok 2018 by přitom mělo mířit právě na dvě moravské lesnické divize, do vojenských újezdů Březina na Vyškovsku a především na Libavou na Olomoucku," doplnil vedoucí lesní výroby VLS Pavel Češka.

Dle TZ VLS (14. 11. 2017).

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)