Vytisknout stránku

LČR zrušily osm z 52 soutěží z tendru 2018+

Aktualizováno - Lesy ČR posunuly podání nabídek do miliardového tendru na 5. ledna. Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zrušil osm z 52 soutěží z miliardového lesnického tendru 2018+. Ve třech případech se do soutěže přihlásil jen jeden uchazeč, ve zbývajících pěti nebyl státní podnik spokojený s nabídnutou cenou. Zrušené soutěže se budou opakovat.

Lesy ČR od zrušení této části tendrů očekávají, že v opakované soutěži budou nabídnuty lepší ceny, nebo dojde alespoň k potvrzení cenové úrovně původních nabídek. Tři soutěže již podnik znovu vypsal, u pěti jednotek, kde byly nabídnuty nízké ceny, je připravuje. Na tiskové konferenci 4. prosince 2017 to uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Odhadovaná hodnota tendru 2018+ byla 2,8 miliardy korun, objem dřeva k těžbě byl 5,1 milionu metrů krychlových. Podle předběžných výsledků byla vítězem tendru firma Uniles ze skupiny Agrofert, která dala nejlepší cenovou nabídku na deseti z 52 soutěžených jednotek.

V polovině listopadu Lesy ČR také vypsaly náhradní tendry na jednotkách, na nichž jim lesnické firmy předčasně vypověděly smlouvy ztrátové v důsledku kalamitních problémů v celé Evropě a souvisejícími problémy s odbytem dříví. Nabídky firmy mohou odevzdávat nově do 5. ledna. Důvodem posunutí termínu o dva dny z původního 3. ledna bylo poskytnutí dodatečných informací a vysvětlení k zadávací dokumentaci. Nové smlouvy by se měly uzavírat v březnu.

V náhradním tendru, který je nazvaný Březen 2018+, je v nabídce 109 zakázek na lesní práce v celkovém odhadovaném objemu 3,9 miliardy korun. Souhrnný objem dřeva k těžbě je asi 8,7 milionu metru krychlových. Mezi 109 soutěžených zakázek podnik zahrnul i tři zrušené zakázky z aktuálně hodnoceného pětiletého tendru 2018+.

Red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)