Vytisknout stránku

LČR zatím podepsaly 60 % smluv z tendru 2018+

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dosud z třímiliardového lesnického tendru 2018+ podepsal smlouvy na 30 z 52 soutěžených jednotek. Na šesti jednotkách by měla být soutěž znovu a na většině ze zbývajících 16 jednotek by podnik chtěl smlouvy uzavřít do poloviny ledna.

 

Tendr je pětiletý a týká se asi pětiny území Lesů ČR. Při vyhlášení tendru se předpokládalo, že vítězné firmy začnou pracovat od začátku ledna.

"Předpokládáme, že téměř všechny smlouvy uzavřeme do poloviny ledna 2018. V několika případech může dojít k podpisu až v druhé polovině ledna z důvodů doložení garancí na straně dodavatele a z důvodů formálních a administrativních," řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Zpoždění v uzavírání smluv podle podniku postup prací v lese negativně neovlivní. "V lednu se mnoho lesnických činností neprovádí, takže lednový podpis smluv práce ani plán těžby či pěstebních činností neohrožuje," uvedla mluvčí.

Tři soutěže podnik zrušil proto, že obdržel jen jednu nabídku. U zbývajících tří nebyl spokojený s nabídnutou cenou, u nich zatím není rozhodnutí o zrušení pravomocné. Do vyhodnocení nových soutěží a uzavření smluv práce v lese stát nebudou, na dotčených jednotkách budou LČR nakupovat lesnické služby prostřednictvím dynamického nákupního systému a těžbu dříví budou zadávat aukcemi.

Odhadovaná hodnota tendru 2018+ byla 2,8 miliardy korun, objem dřeva k těžbě byl 5,1 milionu metrů krychlových. Podle předběžných výsledků byla vítězem tendru firma Uniles ze skupiny Agrofert, která dala nejlepší cenovou nabídku na deseti z 52 soutěžených jednotek.

Lesy ČR začnou hodnotit tendry na lesní práce a těžbu za 3,9 mld

Státní podnik Lesy České republiky 5. 1. dopoledne začne otevíráním obálek vyhodnocovat náhradní tendry na jednotkách, na nichž mu lesnické firmy předčasně vypověděly smlouvy ztrátové v důsledku lesních kalamit. Náhradní tendr, který je nazvaný Březen 2018+, se skládá ze 109 zakázek na lesní práce v celkovém odhadovaném objemu 3,9 miliardy korun. Souhrnný objem dřeva k těžbě je asi 8,7 milionu metrů krychlových.

Firmy Lesům ČR začátkem října vypověděly 76 procent kontraktů na lesnické práce, prodej dřeva a těžbu. Možnost ukončit smlouvy bez sankce k 31. prosinci 2017 jim daly Lesy ČR na základě usnesení vlády. Tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) to zdůvodnil tím, že kdyby Lesy ČR trvaly na smlouvách, mohlo by to mnoho firem přivést do existenčních problémů s dopady na zaměstnanost a stabilitu sektoru.

Firmy se tak mohly zbavit ztrátových dlouhodobých smluv. Ztráty začaly firmy vykazovat, když kvůli nadbytku dřeva na trhu z větrných a kůrovcových kalamit začaly klesat jeho ceny. Firmy musely při platbách Lesům ČR vycházet z cen, které nabídly v soutěžích v době stability cen. Odhad ztrát z ukončených smluv pro Lesy ČR státní podnik ani ministerstvo dosud neuvedly.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(2 hlasů)