Vytisknout stránku

LČR uzavřely tendr 2018+, nejvíc smluv má Lesní společnost Ledeč

Podpisem posledních dvou smluv uzavřel v úterý 9. 1. státní podnik Lesy České republiky (LČR) třímiliardový lesnický tendr 2018+. Z 52 územních jednotek bylo podepsáno 46. Na šesti jednotkách podnik soutěže zrušil. Nejvíce smluv podepsala Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, a to devět.

Odhadovaná hodnota tendru 2018+ byla 2,8 miliardy korun, objem dřeva k těžbě byl 5,1 milionu metrů krychlových. Tendr se týkal prací na zhruba pětině území LČR, a to v letech 2018 až 2022. Hodnotilo se 196 nabídek podaných 31 společnostmi. Hlavním kritériem byla cena.

Lesní společnost Ledeč nad Sázavou získala šest smluv na takzvaných komplexních jednotkách, kde se dělá těžba, pěstební činnost i prodej dřeva. Dvě smlouvy má firma na jednotkách s pěstební činností a jednu na jednotce s těžbou a prodejem dřeva. "Firma bude v dalších pěti letech provádět lesnické práce na 46.215 hektarech lesa s předpokladem roční těžby ve výši 176.498 metrů krychlových dřeva," uvedla Jouklová. Celkový roční objem těžby u Lesů ČR je asi osm milionů metrů krychlových dřeva.

Čtěte také: Vítězem "náhradního" tendru LČR je Uniles

Druhou nejúspěšnější firmou v tendru 2018+ se stala společnost Uniles z holdingu Agrofert, která uzavřela smlouvy na šesti jednotkách. Původně měla šanci uzavřít až deset smluv a stát se celkovým vítězem, ale předběžné vítězství dosáhla také na čtyřech jednotkách, kde byla soutěž později zrušena. Po čtyřech smlouvách získaly společnosti Kloboucká lesní a firma JACER-CZ. Alespoň jednu smlouvu získalo 19 firem z původních 31 uchazečů.

Tři soutěže podnik zrušil proto, že obdržel jen jednu nabídku. U zbývajících tří nebyl spokojený s nabídnutou cenou. "Tři z těchto zakázek jsme zařadili do dalšího tendru Březen 2018+. Nabídky jsme otevřeli 5. ledna. Předpokládám, že zbývající tři zakázky vyhlásíme do poloviny ledna," uvedl obchodní ředitel LČR Radovan Srba. Do vyhodnocení nových soutěží a uzavření smluv práce v lese stát nebudou, na dotčených jednotkách budou LČR nakupovat lesnické služby prostřednictvím dynamického nákupního systému a těžbu dříví budou zadávat aukcemi.

Tendry Lesů ČR na lesnické práce a prodej dřeva 2018+. Zdroj: Lesy ČR

Druh soutěže Provádění lesnických činností s prodejem dříví (tzv. komplexní zakázka) Provádění těžebních činností s prodejem dříví Provádění pěstebních činností
Předpokládaná hodnota prací v miliardách Kč bez DPH 2,347 0,152 0,337
Počet soutěžených územních jednotek 29 10 13
Počet zrušených soutěží 4 - 2
Počet přihlášených firem 26 18 17
Počet uzavřených smluv:      
Lesní společnost Ledeč nad Sázavou 6 1 2
Uniles 4 2 -
Kloboucká lesní 4 - -
Stora Enso Wood Products Ždírec 2 1 -
skupina PETRA 1 1 -
SOLITERA 2 - -
Triumfa Energo 1 - -
Lesní společnost Bečov 1 - -
DŘEVO-MÁLEK 1 1 1
Lesostavby Frýdek-Místek 1 - -
KAISER 1 1 -
DEBLICE-lesy 1 - -
HEDERA ZIMA - 1 -
Lesy Beskydy - 1 -
JACER-CZ - 1 3
ARBOLES - - 2
Jihozápadní dřevařská - - 1
LESCUS Cetkovice - - 1
Marles - - 1

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)