Vytisknout stránku

Skupina mužů těžila cizí lesy, dostali nepodmíněné tresty

Aktualizováno 21. 2. Krajský soud v Brně 20. 2. uložil nepodmíněné tresty čtyřem mužům za krádeže dříví. Těžili nebo chtěli těžit na pozemcích s neznámými či zahraničními vlastníky, a to hlavně na Vysočině. Nejpřísnější trest dostal Martin Naď, za krádež si odpyká 5,5 roku ve věznici s ostrahou. Případem se ještě bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Jiří Novotný by měl strávit ve věznici 3,5 roku, Jan Otradovský a Zdeněk Lakomý tři roky. Vojtěchu Novákovi soud vyměřil dva roky s podmínečným odkladem na 3,5 roku. O trestech pro Jana Obajdina a Josefa Valáška rozhodne soud později, čeká se na pravomocné verdikty v jejich dalších kauzách.

Naď, Obajdin a Valášek vytvořili organizovanou skupinu s dělbou práce, popsal v rozsudku soudce Daniel Plšek. Naď tipoval lesní pozemky, Obajdin vytvářel falešné dokumenty, smlouvy či plné moci, Valášek zajišťoval těžbu, další obžalovaní dříví nakupovali.

Škodu, kterou způsobili či mohli způsobit, vyčíslil soud u každého z odsouzených zvlášť. Částky se pohybují v rozmezí od 670 000 korun u Lakomého po téměř pět milionů korun u Nadě.

Skupina podle obžaloby v roce 2015 těžila či chtěla vytěžit lesy například na Příbramsku, Jičínsku, Pelhřimovsku, Jihlavsku či Havlíčkobrodsku. Policie ale jejich činnost monitorovala, mužům se podařilo odvézt z různých lesů jen část plánovaného objemu dříví.

Podle obžaloby spoléhali odsouzení na to, že vlastníci lesa, kteří ani neví, že jsou vlastníci, se o vytěžení dříví nedozvědí.

Obhájci Nadě a Otradovského se na místě odvolali. Novák se tohoto práva vzdal, na vyšší instanci se neobrátí. Další odsouzení si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, stejně jako státní zástupce. "Počkáme na písemné odůvodnění," uvedl žalobce Jan Adam.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)