Vytisknout stránku

Ministr Milek na Bruntálsku informoval o prioritách ohledně kůrovcové kalamity

Krizový stav kvůli kůrovcové kalamitě ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) zatím nevyhlásí. Za momentální prioritu považuje prosazení novelizace vyhlášek, které teď vlastníkům a správcům lesů příliš svazují ruce. Nové znění vyhlášek by podle ministra mělo být schváleno do měsíce. 

Velkoplošné holiny na LS Bruntál. Foto: redakce Lesnické práce

Ministr to řekl 9. února na Bruntálsku, kde je kůrovcem a klimatickými změnami ohroženo až 90 procent smrkových porostů.

"Tento stav už je krizový. Toto není běžné lesní hospodářství," řekl ministr uprostřed vykácené holiny. Krizový stav pro Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj ale zatím vyhlašovat nebude. Soustředí se na změnu vyhlášek souvisejících se zákonem o lesích. "Jejich nynější podoba brzdí a omezuje lesní hospodáře při obnově lesa," řekl.

Čtěte také zde: Ministr chystá kvůli kůrovci novelizaci vyhlášky, možný je i krizový stav
Čtěte také zde: Ministrovo k. o. kůrovci. V záloze je i krizový stav (MF Dnes)

Změnit by se podle něj měla například druhová skladba, kterou vyhláška určuje při výsadbě nového lesa. Stávající úprava už totiž neodpovídá tomu, co je pro lesy v ohrožených oblastech vhodné. Milek také plánuje pro boj s kůrovcem využít tzv. mokré skládky osvědčené v Německu. 

Bruntálsko patří v Česku k nejpostiženějším oblastem. Tamní lesní správa obhospodařuje téměř 15.000 hektarů lesa. Z toho 70 procent tvoří smrkový porost. "Okolo 90 procent smrků je nějakým způsobem ohroženo," řekl bruntálský lesní správce Milan Pospíšil. Dodal, že vinou kůrovce musí být až pětinásobně navýšena těžba dřeva. "Za rok bychom měli vytěžit 120 000 metrů krychlových dřeva. Těžíme ale i 650 000 metrů krychlových," řekl.

Reportáž České televize k tématu najdete zde.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)