Vytisknout stránku

Pila Javořice loni poprvé překročila miliardu korun v tržbách

Pila Javořice, a.s., třetí největší zpracovatelská kapacita tohoto typu v ČR, loni poprvé po letech překročila hranici jedné miliardy korun v tržbách. „Je to výsledek kombinace úspěšného posílení kapacit, investic do produkce s vyšší přidanou hodnotou a vývoje na trhu," komentoval předseda představenstva pily Javořice, Jan Vařeka. Firma podle něj současně čtvrtý rok za sebou potvrdila ziskovost.

Pořez jehličnaté kulatiny loni podle očekávání vzrostl nad původně plánovaných 310 000 metrů krychlových a pila nakonec zpracovala 343 000 kubíků. Na trhu se na jedné straně projevil přetlak hmoty z větrných kalamit a z odtěžování kůrovcového dřeva, na druhé straně současně rostla poptávka, zejména ve stavebnictví, kterému pila sídlící v Ptení na Prostějovsku dodává hned několik typů produktů.

Řezivo se loni prodávalo téměř ve stejném poměru na domácím a na zahraničních trzích. „Export dosáhl zhruba 51 procent z naší produkce," uvedl Vařeka. Podíly jednotlivých teritorií se prakticky nemění. Nejvíce jsou zastoupeny vývozy do Německa, Velké Británie, Rakouska a na Slovensko. Zhruba stejný objem produkce a podíl exportu plánuje společnost Javořice i letos.

Společnost Javořice, a.s.

Společnost Javořice, a.s. je jednou ze tří největších pil v tuzemsku. Společnost dodává řezivo do více než desítky zemí a její produkce je určena pro různé obory lidské činnosti – od průmyslového stavebnictví a individuálních staveb až po truhlářské dílny, nábytkářský průmysl, výrobce obalových materiálů a regionální prodejce výrobků ze dřeva. Výrobní areál pily je umístěn na ploše zhruba 15 hektarů v oblasti, do které přirozeně směřuje dřevní surovina s různorodým zastoupením vlastníků lesa. V posledních letech vykazuje společnost pravidelně kladný hospodářský výsledek.

Komplikovaný bude podle předsedy představenstva Vařeky v dřevařském průmyslu vývoj nabídky kvalifikovaných zaměstnanců. „Podobně jako v jiných průmyslových odvětvích se i u nás začal projevovat nedostatek lidí. Přesto se nám podařilo posílit počet zaměstnanců na 155, což by pro nás měl být na dlouhou dobu optimální stav," doplnil s tím, že firma loni investovala značnou část finančních prostředků do mezd na konci roku formou odměny za pořez. Tím chce mimo jiné napomoci ke stabilizaci pracovních sil.

V minulých letech pila Javořice investovala do technologií k třídění kulatiny, do sušárenských komor a van k průběžné impregnaci řeziva. Do budoucna pak plánuje výměnu stávající pořezové technologie.

V roce 2016 společnost Javořice, a.s. zpracovala 308 300 kubíků kulatiny, o rok dříve to bylo 268 000 kubíků. Roční obrat se pohyboval do jedné miliardy Kč. 

Podle TZ Javořice, a.s. (27. 2. 2018)

Líbil se vám článek?
(1 hlas)