Vytisknout stránku

Nadace Partnerství pátrá po hájích svobody, zatím jich má pět

Nadace Partnerství pátrá ve spolupráci s Lesy ČR po takzvaných jubilejních hájích nebo také hájích svobody, které byly podobně jako tzv. Stromy svobody vysazovány na oslavu vzniku republiky. Nalezeno jich je zatím pět, může jich být ale celá řada.

Foto: www.stromysvobody.cz

"Zatím víme o háji svobody v Křenovicích u Vyškova, který v roce 1928 vysadili žáci místní školy. Od stejného roku zdobí Bílý kopec u Semil takzvaná Harrachovská desítka. Sto metrů vysoká číslice deset tvořená vzrostlými modříny vznikla na oslavu desátých narozenin republiky na místě velkého lesního polomu," uvedla koordinátorka kampaně Zuzana Šeptunová. Výroční háje se ale nevysazovaly jen v meziválečných letech, což dokazuje i jubilejní háj v Kraslicích u Sokolova, vysazený během pražského jara 1968.

Háje jsou zanesené do mapy na www.stromysvobody.cz. Nadace při příležitosti 100. výročí vzniku Československa, které připadá na letošek, pátrá po takzvaných Stromech svobody. Stromů svobody se zatím podařilo najít kolem 1100. Podle historických zmínek by jich mohly být tisíce, sázely se téměř v každé obci.

V rámci oslav 100 let Československa lesníci ve spolupráci se slovenskými kolegy zasadí dva nové výroční háje v Česku a na Slovensku. Na Slovensku jubilejní háj vyroste v Čiernom Balogu, vhodné místo pro českého zástupce se hledá. Kromě dvojice hájů lesníci v říjnu plánují vysadit také 100 památných stromů po celém Česku. Zařadí se po bok symbolických 2018 Stromů svobody, které během hromadných celorepublikových výsadeb 20.–28. října chystá sázet spolu s místními komunitami Nadace Partnerství.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)